Fánk minden mennyiségben

2024.01.27. 18:12

Arany János receptje alapján is sütöttek fánkot Mosonszolnokon - sok-sok fotó

Mintegy húsz féle fánkot lehetett kóstolni Mosonszolnokon szombaton: köztük egészen különlegeseket is! Persze a mulatság, jelmezek sem hiányozhattak.

Mészely Réka

Idősek, fiatalok egyaránt sütöttek a farsangi finomságból. Fotó: Kerekes István

Hájas, szalagos, csöröge, túró, forgács, lekváros fánkok sorakoztak szombaton délután a mosonszolnoki közösségi házban. A Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület megalapítása óta szervez farsang idején fánkfesztivált.

– Mintegy húsz féle fánk készült ezúttal: legtöbbet a Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület tagjai készítették, de volt olyan is, akit nem is ismertünk, csak hallott a felhívásunkról és elhozta a saját sütésű édességét – tudtuk meg Kocsis Angéla egyesületi elnöktől.

Mint elmondta, 2008 óta rendezik meg a fesztivált, melyre jelmezben várják a vendégeket, kicsiket és nagyokat, akik népzenére táncolhatnak. Idén a Belvárosi Betyárokat hívták meg zenélni, ők többnyire gyerekdalokkal készültek, de egy mosonszolnoki kötődésű dallal is meglepték a hallgatóságot, a Húzd el a vonatot címmel.

 

– Jómagam nem vagyok nagy kelt tészta készítő, ezért idén egy különleges recept alapján készítettem fánkot. Arany János leírása nyomán sütöttem Marcza-fánkot, mely a költő kedvenc desszertje volt – fűzte hozzá Angéla, aki a sütés mellett jelmezt is öltött, Pöttyös Panniként jelent meg.

 

A fánkokból kedvükre falatozhattak a vendégek. A kisebbeket játékokkal, kézműveskedéssel is várták, illetve tombolával is készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában