A zavartalan ünnepekért

2023.12.27. 15:19

Veszélyt jelenthet kisállatainkra a csoki, sütemény és a fűszeres étel Győr-Moson-Sopronban is

Társállatainkra, mint a kutyákra és macskákra különös figyelmet kell fordítani a következő időszakban. Erre szeretné felhívni a gazdik figyelmét Királyfi Péter, a győri polgármesteri hivatal ellenőrzési referense. Nem csak mínuszok, de a karácsonyi csemegék is veszélyt jelenthetnek kedvenceinkre.

Barki Andrea

Illusztráció -

Forrás: Shutterstock

Fotó: Aamir QURESHI

– A hidegre való felkészülésnél, fontos hogy milyen fajtájú állatot tartunk otthon és milyen körülmények között. Más teendőket igényel a szabadban tartott kutya, a lakásban élő eb és cica vagy a kijáró macska. Kutyák esetében a szabadban tartásnál fontos a szélvédett, szigetelt kutyaház, macska búvóhely kialakítása, a testméret figyelembe vételével. A hideg megterhelő az állati szervezet számára, ezért az energiaszükséglete is megnő. Fontos, hogy figyeljünk ilyenkor milyen tápot adunk az állatnak, de ne etessük túl se. Illetve kövessük a fokozatosság elvét– szögezte le a szakember. Kiemelte, hogy a hideg ellenére a legfontosabb a folyamatos víz ellátás és pótlás, ami a szabadban megfagyhat. A hideg, a megfagyott víz, eledel, légzőszervi, emésztőrendszeri betegségeket okozhatnak.

Tiltólistás ételek

– December a várt ünnepek hónapja, ami veszélyeket is jelenthet a kutyák, macskák számára. Ez az időszak a bőséges étkezések ideje, amikor kedvencünk is részesülni szeretne a finomságokból. Tudni kell azonban, hogy a számunkra ízletes élelmiszerek kedvenceinkre mérgező lehet, vagy még a pusztulásához is vezethet – mondta el Királyfi Péter.

– Tilos a kutyáknak csokoládét adni, veszélyes lehet rájuk a süteményekben lévő mazsola és az édesítésre használt xilit (nyírfacukor) is. A zsíros, megterhelő, szokásostól eltérő ételek is emésztési zavarokhoz vezethetnek. Ezeket helyettesítsük a számukra készült jutalomfalatokkal. Kerülni kell a megmaradt, fel nem használt élelmiszereket is. Próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek és csak egy-egy falatot adjunk kérlelő háziállatunknak – ajánlotta az állatokért aggódó szakember.

Veszélyes dekorációk

Az ünnepekkor különböző dekorokkal díszítjük otthonainkat. Gyakori növény a mikulásvirág és a fagyöngy. Mindkettő mérgező hatású, ezért úgy helyezzük el azokat, hogy kedvenceink ne érjék el. Balesetveszélyt rejt a nem megfelelően rögzített karácsonyfa is, valamint annak égősorai, díszei, az adventi koszorúk gyertyái. Nem jó, ha kíváncsi barátaink megrágcsálják, megkóstolják őket. A széttört karácsonyfa díszeket haladéktalanul takarítsuk fel, őrizetlenül égő gyertyát ne hagyjunk - hangsúlyozta Királyfi Péter.

Káros fények

– A fényben úszó lakások szépek, ám az égők villódzása nyugtalanító hatást válthat ki társállatainkból. A kutyák látása a kék, sárga és szürke, valamint ezek árnyalataira korlátozódik. A zöld, piros és lila szín tartományt nem tudják megkülönböztetni. Érdekes módon a kék és zöld között különbséget tudnak tenni. A vörös és zöld együttes megjelenése már nem különül el. A hirtelen erős fények, vibrálásuk idegrendszeri panaszokat, betegségek kiváltását is okozhatják – mondta el Királyfi Péter.

Félelem is rettegés szilveszterkor

A szilveszteri hangoskodás, a tiltott petárdázás vagy tűzijáték visszatérő eleme az újévnek, ami aggodalomra ad okot az állattartók körében. A kutyák hallása 50 ezer hertz körüli, a macskáké 100 ezer hertz. Mivel ez az állatok egyik legfontosabb érzékszerve, ezért a viselkedésüket is meghatározza. A durrogástól, erős zajtól félő kedvenceket ilyenkor nem szabad magukra hagyni. Gyakori, hogy világgá szaladnak félelmükben. A zajongás véget értével kezdődik az elkóborolt állatok keresése, befogása, ezért fontos a chip megléte – nyomatékosítja az állattartóknak Királyfi Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában