kisalfold.hu podcast

2023.12.17. 08:05

Stresszmentes karácsony a konyhában - Ünnepi menüsor Varga-Horváth Adriennel + receptek

Varga-Horváth Adrienn, a Mákvirág Gasztroklub tulajdonosa volt stúdiónk vendége, akivel gondolatban összeállítottunk egy karácsonyi, ünnepi menüsort.

Pozsgai Kitti

Varga-Horváth Adrienn

 A sütés-főzés, de maga a vendégvárás is nagyon stresszes lehet sokunk számára, ezért igyekeztünk a beszélgetés során inkább arra koncentrálni, hogyan előzhető meg, hogy káoszba, veszekedésbe fulladjon az ünnepvárás.

Hallgassa meg!

Receptek

Julienne-zöldségleves tojáskocsonyával

Julienne-zöldségleves tojáskocsonyával

Hozzávalók (4 főre): az alapléhez: vöröshagyma, kelbimbó, pár szem gomba, zöldbab, borsó, karalábé, vegyes zöldségek
Teadióba: fokhagyma, egész bors, szegfűbors, sáfrány.
A julienne-hez: 1 szál póréhagyma, 1–2 szárzeller, 1–2 sárgarépa, fehérrépa.
A tojáskocsonyához: 1 egész tojás és 2 sárgája, 1 dl tejszín, só, bors, őrölt szerecsendió, 3 dkg vaj.
Elkészítés: elkeverünk 2 tojássárgáját 1 egész tojással, a tejszínnel, kevés sóval, őrölt szerecsendióval. A keveréket kivajazott tálba töltjük. A tál akkor megfelelő, ha a massza csak az edény feléig ér. A tálnál nagyobb edényben vizet forralunk, beleteszünk egy rácsot, ráállítjuk a tálat, lefedjük, és 20 percig közepesen meleg sütőben sütjük. A tálat levesszük a rácsról, kihűlés után a kocsonyát kiszaggatjuk vagy kockákra vágjuk. Közben az alaplé hozzávalóit 30 percig kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a julienne-re vágott többi zöldséget és 10 percig együtt főzzük. A tojáskocsonyával együtt tálaljuk. 

Nyárson sült kacsamell burgonyalepénnyel

Nyárson sült kacsamell burgonyalepénnyel

Hozzávalók (4 személyre): 4 kacsamell, 2 darab körte, 10 dkg bacon, 10 dkg aszalt szilva 1 dl vörösborba áztatva, 1 ek. cukor , csipet őrölt gyömbér, só
frissen őrölt bors, őrölt fahéj, római kömény.
A burgonyalepényhez: 50 dkg főtt burgonya, 1 tojás, 25 dkg liszt, só, kevés olaj a sütéshez.
Elkészítés: a szilvát felforraljuk a cukorral, gyömbérrel fűszerezett vörösborral és egy éjszakát állni hagyjuk. A kacsamellekről eltávolítjuk a bőrt, 2×2 cm-es kockákra vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, fahéjjal, római köménnyel és állni hagyjuk. A körtét is felkockázzuk és egyesével a baconbe tekerjük. A szilvát, körtét, kacsamellet váltakozva nyársra fűzzük, a nyársakat kevés olajon, közepes lángon, minden oldalukon körbekérgezzük, majd 180 fokra 10 percre sütőbe tesszük. A főtt burgonyát összekeverjük a többi hozzávalóval, vizes kézzel kis lepényeket formálunk és kevés olajban mindkét oldalukat megsütjük.

Pavlova narancsos gesztenyével

Pavlova narancsos gesztenyével

Hozzávalók (4 főre):  a talphoz: 2 tojásfehérje, 65 g kristálycukor, 65 g porcukor, 15 g keményítő.
A krémhez: 1 csomag gesztenyemassza, 100 g tejszín , narancshéj.
Elkészítés: a fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, tovább verjük a porcukorral, végül beleforgatjuk a keményítőt. 1 cm vastagon sütőpapíron elkenjük korongok formájában, és 100–120 fokon szárítjuk 40–60 percig. Közben villával összetörjük a gesztenyemasszát, hozzáadjuk a többi hozzávalót és simára keverjük. Csillagcsővel a kihűlt pavlovákra nyomjuk. Csokireszelékkel, színes gyönggyel, narancskockákkal díszítjük.

Receptek és fotók: Varga-Horváth Adrienn/Mákvirág Gasztroklub/vhadrienn.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában