2023.12.17. 08:05
Stresszmentes karácsony a konyhában - Ünnepi menüsor Varga-Horváth Adriennel + receptek
Varga-Horváth Adrienn, a Mákvirág Gasztroklub tulajdonosa volt stúdiónk vendége, akivel gondolatban összeállítottunk egy karácsonyi, ünnepi menüsort.
Varga-Horváth Adrienn
A sütés-főzés, de maga a vendégvárás is nagyon stresszes lehet sokunk számára, ezért igyekeztünk a beszélgetés során inkább arra koncentrálni, hogyan előzhető meg, hogy káoszba, veszekedésbe fulladjon az ünnepvárás.
Hallgassa meg!
Receptek
Julienne-zöldségleves tojáskocsonyával
Hozzávalók (4 főre): az alapléhez: vöröshagyma, kelbimbó, pár szem gomba, zöldbab, borsó, karalábé, vegyes zöldségek
Teadióba: fokhagyma, egész bors, szegfűbors, sáfrány.
A julienne-hez: 1 szál póréhagyma, 1–2 szárzeller, 1–2 sárgarépa, fehérrépa.
A tojáskocsonyához: 1 egész tojás és 2 sárgája, 1 dl tejszín, só, bors, őrölt szerecsendió, 3 dkg vaj.
Elkészítés: elkeverünk 2 tojássárgáját 1 egész tojással, a tejszínnel, kevés sóval, őrölt szerecsendióval. A keveréket kivajazott tálba töltjük. A tál akkor megfelelő, ha a massza csak az edény feléig ér. A tálnál nagyobb edényben vizet forralunk, beleteszünk egy rácsot, ráállítjuk a tálat, lefedjük, és 20 percig közepesen meleg sütőben sütjük. A tálat levesszük a rácsról, kihűlés után a kocsonyát kiszaggatjuk vagy kockákra vágjuk. Közben az alaplé hozzávalóit 30 percig kis lángon főzzük, majd hozzáadjuk a julienne-re vágott többi zöldséget és 10 percig együtt főzzük. A tojáskocsonyával együtt tálaljuk.
Nyárson sült kacsamell burgonyalepénnyel
Hozzávalók (4 személyre): 4 kacsamell, 2 darab körte, 10 dkg bacon, 10 dkg aszalt szilva 1 dl vörösborba áztatva, 1 ek. cukor , csipet őrölt gyömbér, só
frissen őrölt bors, őrölt fahéj, római kömény.
A burgonyalepényhez: 50 dkg főtt burgonya, 1 tojás, 25 dkg liszt, só, kevés olaj a sütéshez.
Elkészítés: a szilvát felforraljuk a cukorral, gyömbérrel fűszerezett vörösborral és egy éjszakát állni hagyjuk. A kacsamellekről eltávolítjuk a bőrt, 2×2 cm-es kockákra vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal, fahéjjal, római köménnyel és állni hagyjuk. A körtét is felkockázzuk és egyesével a baconbe tekerjük. A szilvát, körtét, kacsamellet váltakozva nyársra fűzzük, a nyársakat kevés olajon, közepes lángon, minden oldalukon körbekérgezzük, majd 180 fokra 10 percre sütőbe tesszük. A főtt burgonyát összekeverjük a többi hozzávalóval, vizes kézzel kis lepényeket formálunk és kevés olajban mindkét oldalukat megsütjük.
Pavlova narancsos gesztenyével
Hozzávalók (4 főre): a talphoz: 2 tojásfehérje, 65 g kristálycukor, 65 g porcukor, 15 g keményítő.
A krémhez: 1 csomag gesztenyemassza, 100 g tejszín , narancshéj.
Elkészítés: a fehérjét kemény habbá verjük a kristálycukorral, tovább verjük a porcukorral, végül beleforgatjuk a keményítőt. 1 cm vastagon sütőpapíron elkenjük korongok formájában, és 100–120 fokon szárítjuk 40–60 percig. Közben villával összetörjük a gesztenyemasszát, hozzáadjuk a többi hozzávalót és simára keverjük. Csillagcsővel a kihűlt pavlovákra nyomjuk. Csokireszelékkel, színes gyönggyel, narancskockákkal díszítjük.
Receptek és fotók: Varga-Horváth Adrienn/Mákvirág Gasztroklub/vhadrienn.hu
kisalfold.hu podcast
- Nő vagyok és végre élvezem - Szalai Rékával beszélgettünk
- Címvédéséről is beszélt a GYAC atlétája, Zemen Zalán, valamint edzője, Farkas Roland
- Több napos győri rendezvény a sörnek a Dunakapu téren
- A történelmet mindig a győztesek írták Győrben is - Szabó Gyulával beszélgettünk a bombázásokról
- Az állattartás és a szúnyoghelyzet - Királyfi Péterrel beszélgettünk