kisalfold.hu podcast

2023.12.25. 09:48

Nem vagyunk egyedül: karácsonykor felerősödik a veszteség érzése - Horváth Brigitta gyászkísérő tanácsai

Keressük a hasonló cipőben járók társaságát, az alkalmakat az együttlétre, kérjünk segítséget az erre szakosodott szolgálatoktól, és figyeljünk azokra, akik gyászolnak, veszteséget élnek át. Horváth Brigitta gyásztanácsadó javaslata azoknak, akik magukra maradtak az ünnepekre.

Gyurina Zsolt

Lássuk meg a rosszban a jót, tudatosan tervezzük meg az időszakot, például előre szervezzünk meg egy bevásárlást, egy főzést egy ismerőssel, vegyük meg másokkal a fenyőfát.

- Akár azért töltjük egyedül az ünnepeket, mert elhunyt a szeretett hozzátartozónk, akár azért, mert nincs párkapcsolatunk, a családunk többi tagja esetleg messze lakik tőlünk, az év utolsó időszaka mindenképpen nehéz lehet - kezdte a Kisalföldnek Horváth Brigitta győri gyermek- és felnőtt lélekkísérő, gyásztanácsadó, párkapcsolati mediátor. - Miközben egyedül vagyunk, bárhova nézünk, azt látjuk: a családok közösen ünnepelnek, együtt vacsoráznak, díszítik a fát, a meleg otthon képe lebeg előttünk. Ezzel szemben a gyászolónak mindent magának kell csinálnia, felerősítve a negatív érzéseket. A gyász még sokszor tabu a társadalomban, nehezen kezeljük a halált. Pedig a sírást, a szomorúságot is jogunk van megélni.

Hallgassa meg!

Veszteségek feldolgozása

Úgy folytatta: külön kell beszélnünk gyászról és veszteségről. A gyászról a legtöbbször az jut az eszünkbe, hogy valaki meghalt, de ugyancsak fájó, nehezen feldolgozható lehet az ünnepek alatt egy feldolgozatlan veszteség, drasztikus változás. Például, hogy a gyermek kirepült a családi fészekből, és szenteste nem velünk lesz, esetleg akár csak egy rövid párkapcsolat véget érte, munkahelyváltás, betegség. 

Mozduljunk ki otthonról

A szakértő azt javasolta, hogy mindenképpen mozduljunk ki otthonról, keressünk társaságot, ne maradjunk egyedül az ünnepek teljes ideje alatt. A legjobb, ha társaságban töltjük el a napokat. Ha nincs családunk, akkor csatlakozzunk sorstársi közösségekhez. Lássuk meg a rosszban a jót, tudatosan tervezzük meg az időszakot, például előre szervezzünk meg egy bevásárlást, egy főzést egy ismerőssel, vegyük meg másokkal a fenyőfát. Gondoljunk arra, hogy nagyon sok az egyedülálló, akikkel összefoghatunk. A világháló segíthet tompítani az érzést, de inkább használjuk arra, hogy megbeszéljünk egy találkozót, mert a személyes kapcsolat a legjobb. De fordíthatunk is a dolgon: ha mi tudjuk valakiről, hogy magányos, akkor tapintatosan, de őszintén rákérdezhetünk, hogy mihez lenne kedve. A másik érezze a teljes odafordulást, a szeretetet, a törődést. Fontos, hogy akkor segítsünk, ha a másik ezt elfogadja illetve kéri, mert lehet, hogy ő még gyászol, és az ünnepeket arra fordítaná, hogy az érzéseivel egyedül legyen, átgondolná az elmúlt évét, azt, ami vele történt. Az is elképzelhető, hogy tudatosan választaná a bezárkózást, elkerülve a kéretlen sajnálkozókat. 

Küzdelem a bűntudat ellen

- A praxisom során nem egyszer találkoztam olyannal, akinek elege lett a hozzátartozók, ismerősök jó szándékú sulykolásából: miért nincs társad, gyermeked, próbálkozz újra a válás, egy vetélés, a társad halála után. Miközben ő még nem érzi, hogy változtatna - mutatott rá Horváth Brigitta. Ilyen esetben akár bűntudatot, szégyenérzetet is kelthetünk benne, önmaga hibáztatására. Viszont okvetlenül segítenünk kell, ha azt látjuk, hogy a folyamat régóta húzódó, az illető megrekedt a gyászban, patológiás. A magányos ember könnyen esik depresszióba, ne várjuk meg ezt a fázist. A közhelyek, a sajnálkozás, a kérdezősködés akár ronthat is a helyzeten, vagyis a legjobb, ha éreztetjük: mellette állunk és számíthat ránk.

Forduljunk szakemberhez

- Egy gyászt egyedül nehéz lehet feldolgozni, ebben az esetben egy családtag nem biztos, hogy tudja a módját annak, miként segítsen, mivel érintett, és nem képzett szakember. Érdemes egyéni vagy csoportfoglalkozást felkeresni. A gyásszal szembe kell nézni, fel kell dolgozni, de karácsonykor ne maradjon egyedül a sötét gondolatokkal - hangsúlyozta Horváth Brigitta. Hozzátette, hogy ha már valaki segítséget kér, az fél gyógyulás, akkor lehet igazán elkezdi a közös munkát, feltárni az okokat. Fontos, hogy tűzzünk ki célokat, vagy ha erre még nem vagyunk alkalmasak, legalább próbáljunk beszélni az érzéseinkről. Hasznos lehet akár a csoportterápia hasonló helyzetben lévőkkel, vagy ha még nem érez hívást a csoportra, akkor az egyéni terápia, a győri szakember is vezet gyászfeldolgozó csoportot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában