"Odafentről jött"

2023.12.18. 15:11

Két szív, egy pár vese - Társa lett a donorja Bernadettnek Győrben

Magyarországon körülbelül 1200 ember vár vesére, míg 2022-ben 246 átültetésre került sor. A szerencsések pár hónap alatt kaphatnak szervet, de van, aki éveket vár, mert például Bernadetthez hasonlóan ritka a vércsoportja.

Bella Violetta

Tomolák Tamás veséjét adta párjának Kovácsovics Bernadettnek.

Fotó: Csapó Balázs

– Húszéves korom körül derült ki hogy a vesémmel gond van. Lassan romlott az állapotom, és látszott, hogy nem lesz jó vége – mondta lapunknak a győri Kovácsovics Bernadett.  – Az okát máig nem tudják, valószínűleg egy veleszületett rendellenesség állhatott a hátterében. Látható volt, hogy az idő előrehaladtával csak romlik a helyzet és ideje lépni valamit.

2019-ben találtak egymásra Tomolák Tamással, és bár megpróbáltak mindent megtenni, hogy megfordítsák valahogy a folyamatokat, nem sokkal később Betti transzplantációs várólistára került.

Tartottak egy transzplantációs workshopot Győrben, ott tudták meg többek között azt, hogy van lehetőség ellentétes vércsoportúak között is szervdonációra.
2020 elején Tamás elhatározta, hogy odaadja az egyik veséjét Bernadettnek. Magyarországon egyelőre csak egyező vércsoportos transzplantációt végeznek, de az előzetes vizsgálatokat, előkészítést elvégezték. Közben októberben Betti dialízisre került.

A vizsgálatok kedvező kilátásokat vázoltak, Ausztriában volt lehetőség továbblépni. A műtétre Linzbe a Szent Erzsébet kórházba tanácsolták őket Budapestről. A covid okozta fennakadások után végül 2021 novemberében jutottak ki tíznapos kivizsgálásra, megfeleltek minden elvárásnak és 2023. március 17-én megtörtént a transzplantáció.

Bernadett máig elérzékenyül ha arról kérdezik mekkora kötöttséget jelent a dialízis.

– Nehéz, hogy sehova nem tud menni az ember, mert ha nem jelenik meg kétnaponta, akkor nincs tovább. – Azt az érzést senkinek nem kívánom – veszi át a szót Tamás – amikor karácsonyi ebéd után a szerettünk feláll és el kell mennie kezelésre. Kétnaponta délutánonként négy-öt órát ott töltött. Ez nem az a szabadság, mint amit egy egészséges ember meg tud élni. Betti szerencsés volt, mert nagyon jól tűrte a szervezete a dialízist.

Bernadettben természetesen sok kétely felmerült.

– Nem magától értetődő elfogadni egy szervet. Hiszen mi történik, ha a donornak a műtét miatt baja esik, vagy a maradék veséje nem működik jól.
Tamás azt gondolja, hogy az embernek előre meg vannak írva az életfeladatai és neki az egyik a donáció volt.
– Ez odaátról jött, és egy új szintre helyezte a kapcsolatunkat. Onnantól fogva, hogy eldöntöttem, céltudatosan és mosolyogva mentem végig az úton, minden fenntartás, minden félelem nélkül.

Most ketten mindössze két vesével élnek, mégis teljes életet. Szeretnék, ha tudnák az emberek, hogy az élődonoros szervadományozás jó lehetőség.

– A műtét utáni ötödik nap levezettem 351 kilométert, a bemetszések sem korlátoztak, nem érzek semmilyen különbséget a szervezetem működésében. Viszont Betti újra teljes életet élhet.

– Már a műtőasztalon, ahogy beültették a vesét, még össze sem varrtak, már javultak az értékeim. Azt mondták, a műtét után legalább két napot az intenzíven kell töltsek. Ehhez képest csütörtökön négykor toltak be a műtőbe, és másnap délelőtt 11-kor már egy rendes osztályos szobában voltam. Két hétre rá jöhettem haza. Legyen mindenkinek ilyen szerencsés útja, akinek szüksége van transzplantációra!

Bernadett és Tamás egy éve tagjai a Szervátültetettek Győr-Moson-Sopron és Vas megyei Sport és Érdekvédelmi Egyesületének, ahol a transzplantált, vagy transzplantálásra váró emberek fontos információk megosztása mellett közösségre is lelnek. Tamás létrehozott egy emailcímet ([email protected]) azért, hogy érintettek kérdezhessenek a tapasztalataikról. Szeretnék az érintettekkel megosztani azokat az információkat, amelyek őket is segítették az úton.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában