Figyelemmel az ünnepekre

2023.12.11. 13:28

Ég a gyertya, ég… De hogyan? Veszélyek és kockázatok Győr-Moson-Sopronban is

Ahogy közeledik a karácsony, egyre jobban magával ragad minket az ünnepi hangulat. Sokan vesznek vagy készítenek adventi koszorút, vagy egyszerűen csak meggyújtanak esténként egy-egy szép, illatos gyertyát. Jólesik nézni a lobogó lángocskákat, közben beszívni a finom aromákkal megtelő levegőt, kiengedni magunkból a napi stresszt. Azonban nem árt tudni, hogy ezek a kis megnyugtató fényű gondűzők kockázatokat is rejtenek magukban – és nem csak a tűzveszélyességük miatt.

Kisalföld.hu

Az illatgyertyák otthonunk kedvelt díszei, a kikapcsolódás fontos kellékei. Azt viszont kevesen tudják róluk, hogy a kellemes kandírozottgyümölcs-, fűszer- vagy fenyőillat mellett olyan anyagokat is kibocsáthatnak, amelyek az egészségünkre és a környezetünkre is károsak lehetnek. Érdemes tehát tájékozódni a gyertyákról, mielőtt lelkesen bevásárolunk belőlük. 

Égés közben ugyanis rákkeltő anyagok – mint például benzol, toluol, formaldehid, acetaldehid vagy akrolein, és a szemmel is látható korom – kerülnek a levegőbe. Megdöbbentő lehet, de amikor meggyújtunk egy paraffin-alapanyagú gyertyát, az általa kibocsátott méreganyagok szinte pontosan megegyeznek a dízelüzemanyag elégetésekor keletkezőkkel. 

Láthatatlan veszélyek 

Az ásványolaj-alapú paraffinból készült gyertyák a legelterjedtebbek a piacon, mert egyszerű az előállításuk, olcsók, ezért könnyen elérhetők. Az általuk beszennyezett levegő azonban beveszi magát otthonunk szellőzőrendszerébe, légúti irritációt, az asztma súlyosbodását vagy allergiás tüneteket okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a korom a falakat, a mennyezetet és a bútorainkat is elszínezheti. 
Mondjunk le tehát erről a kedves ünnepi kiegészítőről? Szó sincs róla. Ha nem visszük túlzásba a használatát, ha környezetbarát, egészségre kevésbé káros alapanyagú alternatívákat választunk, nyugodtan hódolhatunk ennek a kedvtelésnek, és az ünnepi hangulatot sem kell nélkülöznünk. 

Ugyanolyan élmény, jobb levegő 

Ha ragaszkodunk a valódi gyertyához, próbáljuk ki a méhviaszból vagy szójából készült változatokat. Ezek tisztábban égnek, mint a hagyományos, paraffinból készültek. A méhviasz gyertyák ráadásul javítják a levegő minőségét azáltal, hogy a légtérbe negatív ionokat juttatnak, amelyek megkötik a méreganyagokat. Ne feledkezzünk el arról sem, hogy csak jól szellőző helyiségben, biztonságos tartóba helyezve égessünk bármilyen gyertyát, és soha ne hagyjuk őrizetlenül. Így nemcsak a lakásunk levegőjét és az egészségünket óvjuk meg, de a karácsonyt sem a tűzoltókkal fogjuk tölteni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában