Ünnepvárás

2023.12.03. 20:13

Advent a fertődi Esterházy-kastélyban - fotók, videó

Megkezdődött a karácsonyi ünnepvárás meghitt időszaka, hiszen december 3-án Sopronban és környékén is meggyújtották az adventi koszorúk első, hitet szimbolizáló gyertyáit.

Varga Henrietta

Fotó: Szalay Károly

A fertődi Esterházy-kastélyban gyermekkoncerttel és hagyományos gyertyagyújtással vette kezdetét az advent, hiszen Magyarország legszebb barokk-rokokó kastélyának koszorúján is fellobbant az első adventi gyertyaláng.

A gyertyagyújtás előtt Mihályi Réka, Fonogram-díjas énekesnő és előadóművész Masni és Pocó – Adventi gyermekkoncertje kápráztatta el a családokat a Marionettszínházban. A csillogó szemű kisgyermekek áhítattal és kikerekedett szemekkel nézték a két bábfigura nem mindennapi kalandjait. Masni és Pocó a két mesekarakter tizenegy dalban egy-egy hangszert mutatott be, ahol minden hangszernek külön „szóló” része volt. A dalok közti átvezetőben pedig a két vidám bábu rövid beszélgetését hallhatták a nézők, amelyek egy hét eseményeit foglalták össze. Az őket megszólaltató bábművészeknek Szabados Böbének és Szilner Olivérnek, valamint Romhányi Áron - zongora, Gyalog Zoltán - gitár, Baranyi Gergő - basszusgitár és Vas Gyula - dobjátékának köszönhetően a hallgatók egy egészen különleges és fantasztikus mesevilágba csöppenhettek.

A koncertet követően az érdeklődők részt vehettek a hagyományosnak számító adventi gyertyagyújtáson, melyet Oláh Zsanett, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője gyújtott meg.

- A koszorún négy gyertya áll, amelyek az adventi időszak négy hetét jelképezik, a hétről hétre egyre nagyobb fényt adó gyertyák pedig Jézus eljövetelének közeledtét szimbolizálják - mondta Turner Lajos atya. - A koszorún minden egyes gyertyának saját jelentése van: Az első lila gyertya a hitet, valamint Ádámot és Évát szimbolizálja, akiknek Isten elsőként ígérte meg a megváltást. A második szintén lila gyertya a reményt és a Messiás eljövetelét szimbolizálja. A harmadik adventi gyertya rózsaszínű, amely az öröm színe és Szűz Máriára utal, aki megszülte Jézust. A negyedik, egyben utolsó gyertya a szeretet szimbóluma, ami Keresztelő Szent Jánost is jelképezi, aki Jézus közelgő eljöveteléről és a bűnbánatról prédikált a népnek. A négy gyertya együttes lángja pedig a Jézus születésekor szétáradó világosságot, a tőle kapott erényeket testesíti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában