Tehetséggondozás

2023.12.18. 09:01

A jövő balerinái Győrben születnek - Tudásukról adtak számot a MiniBalett kurzus tagjai - fotók

A legkisebbekről szólt a szombat a Győri Balettnél. Idén ősszel elindították a Mini Balett kurzusokat Szalai Judit táncművész vezetésével. A gyerekek hétről-hétre fejlődtek és tanultak, hogy ők lehessenek a jövő balerinái. Tudásukról hétvégén adtak számot két korcsoportra bontva, ami elnyerte a szülők és a vendégek tetszését.

Simon Roberta

Sok kisgyerek leli örömét a balettben Győrben. Fotók: Nagy Gábor

A Győri Nemzeti Színház balett termében tartották meg a karácsonyi zártkörű bemutatóját a Mini Balett tanfolyamnak. A szülők, hozzátartozók és a balett-társulat tagjai is izgatottan várták milyen produkcióval készült Szalai Judit a gyerekekkel az elmúlt tíz hét alatt. Több mind két tucat növendék vizsgázott: az apró balerinák mellett akadt az idei kurzusban ballerino is.

Matinédélutánból kurzus

Nem újdonság a Győri Balettnél, hogy a legkisebbekkel foglalkoznak, hiszen korábban a Matiné szombaton alkalmával várták a táncoslábú gyerekeket - mondta el korábban Szalai Judit, a projekt szakmai felelőse és oktatója. A tehetséges, aprólábú táncosoknak idén viszont tanfolyammá alakították át a programot. Rendszeresen látogatták az órákat különböző meglepetésvendégek, akik a győri együttes tagjai voltak. Így a legjobbaktól leshették el a balettmozdulatokat a kicsik.

Konty, tütü, dressz

De nem csak tánclépéseket tanulhattak a növendékek, kipróbálhatták milyen csillogó tütükben, dresszben színpadra állni és gyakorolni az óriási tükrös próbateremben. Elsajátíthatták a balettkonty és feszes fonatok elkészítését, amely szintén a kecses táncosok ismérve. A bemelegítőgyakorlatok után következhetett a gimnasztikai rész és a nehezebb mozdulatok, kitartott pózok, ugrások, valamint a rúd, diagonál gyakorlatok és előkerültek a színes szalagok is. Szalai Judit oktató mindenben a gyerekek segítségére volt. Végül egy jó hangulatú, vicces, de mégis megható év végi bemutatót adtak elő.

- A kicsik és nagyobbak egyaránt a tánc szeretete miatt érkeztek hozzánk. Ugyanakkor rengeteg mindenre pozitív hatással van a balett. Fejleszti a képességeiket, a zeneiségtől a ritmusérzéken át egészen a hajlékonyságig vagy éppen a tartásjavításig. Az órákon játékos köntösbe burkoltuk a balett metodikájának alapjait - tette hozzá projekt szakmai felelőse.

Jövőre is indítanak csoportokat

- A záróvizsga egyfajta számvetés, hogy lássuk hova jutottunk az idén elindított programunkkal, amit a jövőben tovább szeretnénk bővíteni. Cél, hogy kiépítsük azt az utat a gyerekeknek, ahonnan a Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskolába egyenesen be tudnak lépni. Rendkívül fontos az utánpótlás-nevelés, hiszen ezzel közönséget és közösséget építünk - fogalmazott Velekei László, a Győri Balett igazgatója. Lapunknak elárulta, hogy a kurzusok nem érnek véget, jövőre tovább folytatják a csoportokkal a tanulást.

Karácsonyi mesebalett

Szombaton a Győri Balett Stúdiója is megtelt, négy teltházas előadást tartottak. Néhány éve álmodta színpadra Sebestyén Bálint táncművész Kippkopp karácsonya című koreográfiát, amit azóta is imádnak a gyerekek és a felnőtt közönség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában