Fajtánként eltérő a fagytűrés

2023.12.04. 12:00

A bunda nem ad elég védelmet a hideg ellen - Védjük házi kedvenceinket Győr-Moson-Sopronban

Ahogy a hőmérséklet egyre gyakrabban fordul mínuszba, mindenki sapkát, sálat ragad. Kedvenceinket azonban csak a bundájuk védi a fogcsikorgató hidegtől, ezért érdemes ilyenkor külön figyelmet szentelnünk nekik.

Dániel Viktória

A kis testű és a rövid szőrű kutyák testét ajánlott a téli hidegben ruhával védeni.

Forrás: Shutterstock

Kevesen tudják, hogy a fűtött lakásban élő kedvencek szőre nem véd a téli időjárás ellen. 

– Ha hosszabb ideig tartózkodunk velük a hidegben, könnyen megfázhatnak. Ilyenkor adhatunk rájuk kötött pulcsit, mellényt, amelyet már a nem használt ruháinkból is elkészíthetünk, de boltban is vehetünk divatosabb darabokat – mondta el Virág Anikó, a Győr-Moson-Sopron Megyei Állatvédőrség tagja. – Emellett érdemes lehet a séta útvonalán is változtatni. A járdákra szórt durva, nagy szemű só olvasztja ugyan a jeget, de kedvencünk talppárnáját kiszárítja, apró seb esetén pedig maró fájdalmat okoz. Ezért ha lehetséges, kutyusunk mindig a járdák melletti füves, földdel borított területen közlekedjen, ha szükséges, kézben vigyük. Amikor hazaérünk, langyos vízzel mossuk le tappancsaikat, majd ápoljuk hidratáló­krémmel. Kapható már kutyák számára kifejlesztett krém is. 

Házbélés és vízcsere 

A kint tartott kedvencekről sem szabad megfeledkezni. 

– Biztosítsunk számukra energiadús táplálékot, akkor is, ha olyan fajta, amely jól tűri a hideget. Az ivóvizet napközben többször kell ellenőrizni, hogy ne fagyjon be. Ilyenkor érdemes langyosabb vízre cserélni az edény tartalmát. 

Virág Anikó kiemelte: a kutyaháznál ügyeljünk a méretre, ha túl nagy, az állat a testhőjével nehezen vagy nem is tudja befűteni. A felszivárgó nedvesség és hideg ellen úgy védekezhetünk, ha a házat egy raklapra tesszük. Bélelésre a szőnyegnél és a rongyoknál előnyösebb a szalma vagy a faforgács. 

– A rongyok a párától és a nedves tappancsoktól átnyirkosodnak, ami megfázáshoz és komolyabb betegségekhez is vezethet. A bélelőanyagokat hetente cseréljük tisztára, szárazra, bolhamentesítést pedig legalább kéthetente végezzünk. 

Kritikus hőmérsékletek 

A kutyák nem egyformán bírják a hideget, fajtájuk, szőrzetük és testsúlyuk is befolyásolja, hogy meddig biztonságos kint lenniük. A kis testű kutyákra már tíz fok alatt érdemes odafigyelni, négy fok alatt pedig fokozott óvatosság szükséges. A mínusz négy fok alatti hideg az ilyen kutyák számára már életveszélyes is lehet. A közepes testű kutyákra négy fok alatti hőmérsékletnél már szintén érdemes jobban figyelni, mínusz négy fok már veszélyes számukra, mínusz kilenc alatt pedig életveszélyes. A nagy testű kutyák bírják legjobban az alacsony hőmérsékletet, de ki kell emelni, hogy fajtánként nagy eltérések lehetnek. Engedjük be inkább állatainkat a házba, hogy ne érje őket baj a hidegben. 

A gondatlan gazdi büntethető 

Az állatokról való megfelelő gondoskodás nemcsak a gazda kötelessége, hanem büntetőjogi felelősség is, hiszen a gondatlan tartás súlyosabb esetben akár állatkínzás is lehet, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában