kisalfold.hu podcast

2023.11.22. 06:05

Titkokat árult el a győri Mikulás

Nagy a sürgés-forgás mostanában a Mikulás Birodalomban, a manók szorgosan írták a leveleket és a napokban 1500 színházjegyet adtak postára. Sikerült rábeszélnünk a Mikulást, hogy pihenjen meg nálunk egy kicsit, és tegyen pontot az olyan kérdések végére, hogy például miért kell pont cipőt tennünk az ablakba.

Pozsgai Kitti

A Mikulás és a szerencsés újságíró Pozsgai Kitti hosszasan elbeszélgettek a hagyományokról és a csodákról a Kisalföld podcast stúdiójában. Fotó: Csapó Balázs

A Mikulás nagy örömmel vette meghívásunkat és mint az a podcast beszélgetésből is kiderül, minden feltett kérdésre őszintén válaszolt.

Hallgassa meg!

- Nincs minden nap ilyen lehetőségem, hogy közvetlenül szóljak a gyerekekhez, mielőtt még meglátogatom őket- mondta a Mikulás.- Még van pár hét december ötödikéig, remélem sokaknak tudok egy kis lendületet adni ahhoz, hogy a bebiztosítsák a helyüket a jó gyerekek listáján. Szívesen válaszolok mindenre és a gyerekek fel is szokták tenni azokat a kérdéseket, amik foglalkoztatják őket. Vannak, akik nem értik, hogy lehet, hogy ennyi Mikulás szaladgál mindenfelé.

SZENT MIKLÓS ÖRÖKSÉGE

A Mikulás részletesen elmesélte Szent Miklós történetét, s hogy a püspök halála után mi történt azzal a szeretettel, ami az ő életét jellemezte.

- Egyfajta szeretetforrássá alakult az a jóság és örömszerzés, ami az ő életét jellemezte. Ebből a forrásból minden szülő kap és vannak, akik különös hívást éreznek ahhoz, hogy évről-évre felelevenítsék Szent Miklós jóságát. Velem is ez történt évtizedekkel ezelőtt.

Az is kiderült, hogy Európában csak a magyar gyerekekhez látogat el december ötödikén éjszaka és mesélt a Télapóról is.

CIPŐKET AZ ABLAKBA

- Engem egyáltalán nem zavar, ha Télapónak és nem Mikulásnak szólítanak. Szent Miklósról is azt hitték néhányan, hogy egy apó, aki a havas hegyről jön le kiosztani az ajándékokat- meséli a Mikulás.

A Mikulás - Fotó: Csapó Balázs

Megkérdeztük azt is, hogy miért ragaszkodik annyira a cipőkhöz, amire egyszerű választ adott: mert cipője mindenkinek van. Persze sapkája is van mindenkinek, de azt mondta, hogy a csizmákba és a cipőkbe könnyebb beletenni az ajándékot.

- Egy kis óvódás, amikor reggel elindul otthonról és egyedül veszi fel a cipőjét, rögtön észreveszi, hogy van benne valami! A sapkákat és a kesztyűket elveszíteni szokták, nem keresnek benne szaloncukrot.

VARÁZSLATOS ARANYDIÓ

A beszélgetés alatt különös dolog történt. Kiderült, hogy az az aranydió, amit az újságíró még évekkel ezelőtt kapott a Mikulástól varázserővel bír. Csak egy kis koncentrálás kellett hozzá, hogy meglássa azokat a gyerekeket, akik éppen otthon hallgatták az adást. A Mikulás persze ismerte személyesen mindegyiküket és szólt is hozzájuk. 

- A messzelátómmal mindent látok, örülök, hogy most te is megtapasztalhattad ezt egy kis időre - mondta az üzenetek átadása után a megdöbbent újságírónak. 

- Nem kell aggódnod az aranydiód miatt sem, december ötödikén tedd ki az ablakba és majd feltöltöm újra varázserővel.

Az üzenetek átadása közben kiderült, hogy a Mikulás tényleg mindent tud a gyerekekről, még azt is, hogy ha a helyes úton járnak, mennyi jó vár rájuk felnőttként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában