Megbetegedések és szűrővizsgálatok

2023.11.22. 10:00

Movember mozgalom Sopronban - Egy csepp vérrel a diagnózisért

Kisalföld.hu

Hazánk idén tizenötödik alkalommal csatlakozott a Movember mozgalomhoz, amelynek résztvevői bajuszt növesztenek és „kitűzőként” viselik egy hónapon át. Így hívják fel a figyelmet a férfiak körében leggyakoribb rosszindulatú megbetegedésekre és a szűrővizsgálatok fontosságára. 

Magyarországon a prosztatarák az 50 év feletti férfiak leggyakoribb rosszindulatú megbetegedése. Sok esetben nem jár tünetekkel, éppen ezért kiemelt jelentősége van a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvételnek. A szűrés évente javasolt minden ötven év feletti férfinak. Akinek családjában férfiágon már előfordult a prosztatarák, annál már negyvenéves kor után indokolt a vizsgálat. 
– A szakorvosi szűrés a PSA szintjének vérből történő méréséből, illetve tapintásos és ultrahangos vizsgálatból tevődik össze. Amennyiben felmerül a rosszindulatú elváltozás gyanúja, akkor szövettani mintavétel történik – tájékoztatott dr. Szikszai Zoltán, a Soproni Gyógyközpont Urológiai Osztályának osztályvezető főorvosa. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában