Berg 50

2023.11.13. 16:57

Jubileumi rendezvénysorozattal ünnepel a Berg-iskola Kapuváron - fotók

Többszörös jubileumot ünnepel ebben a tanévben a kapuvári SSZC Berg Gusztáv Szakképző Iskola. Az egész hetes eseménysorozat megnyitóval és szoborleleplezéssel indult.

Vámos Annamária

Fotó: Vámos Annamária

A kapuvári szakképzés 140 éves, az intézmény épülete fennállásának ötvenedik, az iskola névfelvételének huszadik évfordulóját tartják a SSZC Berg Gusztáv Szakképző Iskolában. Megtelt az iskola tornaterme és az ünnepi hét programjait nagyszabású megnyitóval kezdték meg hétfő délelőtt.

Hámori György Kapuvár polgármestere üdvözölte a résztvevőket, köszöntötte a Berg-család képviseletében jelen lévő Baroness Berg Glóriát és Gabriele von Hansteint.

- Nagy szükség van az évfordulós ünnepekre, hiszen ilyenkor látjuk, mit hagytak ránk elődeink, erőt gyűjthetünk a továbbhaladásra. Báró Berg Gusztáv nevéhez fűződik az a városiasodás az 1870-es években, ami Kapuvár jövőjét és jelenét is meghatározza, illetve ehhez köthető az ipari képzés kialakulása a városban – mondta el a város vezetője, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nem pusztán egy iskola, sokkal inkább a közösség ünnepléséről van szó a jeles napon, mivel a pedagógusok és diákok teszik az intézményt élhetővé. Az elöljáró az önkormányzat nevében a szakképzésben végzett kiváló munkájuk elismeréséül a Berg-iskola nevelőtestületének „Kapuvár Város Emlékérmet” adományozott.

Kuntár Csaba a Soproni Szakképzési Centrum főigazgatója elismerő szavakkal szólt az iskoláról az egybegyűlteknek – A 140 év alatt sok változáson esett át az intézmény, de az alapfeladatát, a helyi gazdaság érdekeit minden körülmények között a legjobb tudása szerint szolgálta ki. A technikai feltételek adottak az iskolában és felkészült oktatói gárda végzi a képzéseket. A cél a tanulólétszám növelése. A gazdaságnak is szüksége van az itt tanulható szakmákra, ezt jelzi a felnőtt jelentkezők magas száma.

Az iskola igazgatója Nagyné Szabó Nikoletta első mondatával érzékeltette, a kitűzött célokért munkálkodnak a továbbiakban is. - A siker azokhoz pártol, akik elég energikusak, hogy dolgozzanak érte, elég bizakodók, hogy higgyenek benne, elég türelmesek, hogy várjanak rá, elég bátrak, hogy megragadják és elég erősek, hogy megtartsák. Különös tisztelet és köszönet illet mindenkit, aki részt vállal, vagy valaha részt vállalt a munkában. Dolgos kezek sorát látjuk, ha végigtekintünk iskolánk történetén, ugyanakkor fontos, hogy a jelenben is felismerjük a tenni akaró és tenni tudó társainkat.

A szakképzési centrum díszoklevéllel köszöntötte a jubiláló iskolát eredményes munkájáért, valamint öt millió forint rendkívüli támogatással járult hozzá kiváló tevékenységük folytatásához, melyet Králik Tibor a Soproni Szakképzési Centrum kancellárja, Kuntár Csaba főigazgató és Veress Ágnes gazdasági vezető nyújtott át az igazgatónőnek.

Az ünnepségen méltó emléket állítottak az iskola névadójának.

Nagyné Szabó Nikoletta és Gabriele von Hansteint együtt leplezték le a mellszobrot, ami báró Berg Gusztávot ábrázolja, aki lokálpatriotizmusával és rendkívüli közéleti szerepével kivívta a város elismerését és szeretetét. A műremeket az iskola bejáratánál helyezik el.

A rendezvény végén Pavlóczki Béla igazgatóhelyettestől báró Berg Gusztán életét bemutató előadást hallgathattak meg a jelenlévők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában