A vonatozás luxusa

2023.11.15. 08:31

Időutazás a síneken - Győrben is fel lehet szállni a luxusvonatra

Robbant a hír az interneten, hogy ismét jár az Orient Expressz, és akár Győrben is felszállhatunk rá. A hír igaz, csak kicsit másként. Utánajártunk. Az Orient Expressz csak átrobog Győrön, a legolcsóbb jegy Párizsig hárommillió forint, viszont a Continental Classic az adventi Bécsbe akár már 25 ezer forintért elvisz.

Gyurina Zsolt

Megyénken átrobog az Orient Expressz. Fotó: Belmond

Győrön, illetve a vármegyén is keresztülgördülnek a vonatozás luxusát jelentő Orient Expressz szerelvényei. A Venice-Simplon Orient Expressz (VSOE) egy 1982 óta közlekedő európai luxusvonat, amelyet a Belmond szállodalánc üzemeltet. A járat tavasztól őszig köt össze több, összesen 17 európai települést. Párizsból Budapestre évente kétszer lehet jegyet venni, a legközelebbi indulás május 16-án a francia fővárosból, a vonat értelemszerűen átrobog Győrön is. Az út nagyjából egy nap, tehát a luxusjármű május 17-én délután tűnhet fel környékünkön. 

Egy út 3885 euró, oda-vissza tehát 7770 (hárommillió forint), ez a legkedvezőbb ajánlat a Historic fülkékbe, alsó és felső fekhellyel. Az eggyel magasabb kategória, a rögzített ágyakat és saját mosdót kínáló Suite Twin már 21.250 euró oda-vissza (8 millió forint). Ezenkívül az évente kétszer Párizst és Isztambult összekötő járat áthaladását láthatjuk még nálunk, legközelebb május végi indulással. 

Szintén klasszikus kocsikat kínál a Continental Classic, amellyel viszont Budapestről Bécsbe lehet kirándulni, és mivel jelenleg a MÁV felújítja az egyes vasúti vonalat, az utasok Győrben szállnak át pótlóbuszról a Bécsbe induló vonatra. A legolcsóbb jegy egy útra egy főre 25 ezer forint a Pullmann Tourist osztályon. A kocsikban 3 hatszemélyes, egy négyszemélyes fülkét, valamint egy 40 férőhelyes termes szakaszt alakítottak ki. Minden üléshez tartozik kis asztal, amely vagy a karfából nyitható fel, vagy az előző ülés háttámlájából nyitható le. Két páholy teljes értékű asztallal rendelkezik. Az ülések háttámlája dönthető. A mosdók a kocsik előteréből nyílnak. A Pullman Tourist osztályú jegyek magukban foglalják a díjmentes ülőhelyválasztást, valamint üdvözlő és búcsúajándékot. A legdrágább a Presidental jegy, amelyért 990 ezer forintot kell fizetni. Ezért a hajdani osztrák kancellárt szolgáló Salon kocsi kétszemélyes fülkéiben terpeszkedhetünk. A privát fülkék gardróbszekrénnyel, mosdókagylóval és konnektorral felszereltek, a vendégeket induláskor pezsgővel köszöntik. Az árban benne van a reggeli és a vacsora. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában