Gyorsabb, mint a tűz

2023.11.22. 08:57

Győr környéki fiatalok évek óta fejlesztik a Flame applikációt, amely egyre több funkcióval bővül

Győr környéki fiatalok évek óta azon dolgoznak, hogy az általuk „Flame”-re keresztelt telefonos applikációval még hatékonyabbá tegyék az önkéntes tűzoltók és a beavatkozó mentőszervezetek munkáját.

Barki Andrea

Az applikáció alkalmas arra, hogy a tűzoltócsapatok behatárolják vonulási területüket, és a tűzcsapok helye is gyűlik. A képen Horváth Mátyás és Szabados Dániel. Fotó: Rákóczy Ádám

A Győrújbaráti Önkéntes Tűzoltó Egyesület kezdeményezésére Varga Bence fejlesztő és Szabados Dániel designer három éve készítette el az alkalmazást, amelyet azóta 110 egyesületnél mintegy 920 ember használ. Az észrevételek, kérések alapján időről időre újabb funkciókkal bővül az app, nemrég például a térképre kerültek a magyarországi túraútvonalak.

– Most már nemcsak önkéntes tűzoltók használják az alkalmazást, hanem önkormányzati tűzoltóságok, valamint kutató-mentő szervezetek is. Utóbbiaknak főleg az útvonal-nyomonkövetés funkció hasznos, mert jelöléseket tudnak elhelyezni a térképen, és a kutatás végén vissza tudják nézni, milyen útvonalat jártak be – mondta el Horváth Mátyás üzletfejlesztő, aki nemrég csatlakozott a csapathoz. – A kutató-mentők kérésére felvittük a térképre a magyarországi túraútvonalakat, mert főleg erdőben keresnek embereket. Azt tervezzük, a következő frissítésben ezt kiterjesztjük a bicikliútvonalakra, európai túraútvonalakra, hogy nemzetközi legyen, hiszen elkezdték a határon túlról is keresni az alkalmazást. Hargita megyében több tűzoltó-egyesülettel felvettük a kapcsolatot, már többen tesztelik, de Szerbiában is használják. Először a magyarlakta területekre igyekszünk kiterjeszteni az alkalmazást, majd további országokat is megcélozunk vele – árulta el a fejlesztési irányt az ügyvezető, aki arról is beszélt, hogy nagyon pozitív visszajelzéseket kapnak az alkalmazást használóktól, akik újabb és újabb igényekkel állnak elő. Legutóbb a fertőrákosiak problémáját oldották meg, ami aztán másoknak is segítséget jelent. 

Pozitív visszajelzéseket kapnak az alkalmazásra a használóktól, akik újabb és újabb igényekkel állnak elő. 

– Az egyik legújabb funkció a riasztási geokerítés, amelynek segítségével az egyesületek maguk tudják kijelölni azt a területet, ahonnan értesítést szeretnének kapni. A fejlesztést a fertőrákosi tűzoltó-egyesület kezdeményezésére végeztük el. Tómalom és Sopronkőhida, a Fertőrákos melletti területek közigazgatásilag Sopronhoz tartoznak. Ahhoz, hogy ezekről a területekről, valamint a Fertő tó környékéről riasztást kapjanak, egész Sopron területét be kellene venniük vonulási területként. Így viszont az egész város területéről kapnák a riasztásokat, olyanokat is, amelyek számukra nem relevánsak. A belvárosba nem érnének hamarabb, mint a hivatásosok, ugyanakkor nagyon sok felesleges riasztás jönne – említett egy megoldandó problémát Varga Bence. – Megoldottuk, hogy ki tudják jelölni azt a területet, amiről riasztást szeretnének kapni, ami még számukra optimális vonulást jelent. Most már használja ezt a rendszert a győrújbaráti tűzoltó-egyesület is, akik a Győrhöz tartozó Ménfőcsanakkal tudták kibővíteni területüket. A győrszentiváni tűzoltó-egyesület is meg tudja szűrni a számukra fontos hívásokat: most az ipari parkból, Likócsról, Győrszent­ivánról és a környező településekről kapnak értesítést. Az egyesületek átlagosan két és félszer nagyobb területre tudnak így vonulni – szögezte le Bence. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában