Környezettudatosság és innováció

2023.10.04. 15:59

Soproni Nyugdíjasegyetem - A fa az új beton? - fotók

A fa az új beton címmel tartott fantasztikus előadást dr. Markó Balázs egyetemi tanár, a Faipari Mérnöki és Krea­tívipari Kar intézetigazgatója a Soproni Nyugdíjasegyetem őszi szemeszterének nyitó rendezvényén.

Varga Henrietta

Nyugdíjasegyetem Sopronban - Fotó: Szalay Károl

Zsúfolásig telt a Soproni Egyetem közgazdaság-tudományi kar aulája, ahol a Nyugdíjasegyetem őszi szemeszterének nyitó előadásán dr. Markó Balázs egyetemi tanár arról beszélt, hogy a fa legyen a XXI. század régi-új építőanyaga.

Miért a faépítészet és miért pont a fa? - tette fel a kérdést a professzor. A környezettudatos építés egyik lehetséges járható útja a faépítészet. A faanyag reprodukciós jellemzői minden más építőanyagot felülmúlnak mindamellett, hogy a fával történő építés alapvető eleme építészeti kultúránknak. A jurtától napjainkig ismertek különböző formái. Sajnos a fa építési használata a 18. századtól kezdett visszaszorulni, melynek fő oka a csökkenő és átalakuló erdőterület volt. A 19. században a fa főleg a bútorkultúra kiteljesedésének anyaga volt, a 20. századi építésben azonban erősen visszaszorult. Elsősorban az építés egyik segédanyagává, kiegészítő szerkezetek vagy másodlagos szerkezetek anyagává vált, helyébe pedig a beton, az acél valamint a műanyag lépett.

Az ezredfordulón az ökologikus szemléletű építés fedezte fel újra a fát, így az építőipar jövője az innovációban van, ezért is fontos, hogy úgy nevezzük meg a fát, mint a 21. századi betont. A fenyőfa lombosfával történő kiváltása újfajta szerkezeteket, építési technológiákat kell, hogy generáljon, a 3-6 méteres fenyő fűrészárut a „rövidrudas”, kazettás hibridszerkezetek válthatják fel. A falpaneles építési mód precízebb gyártást és kivitelezést kíván, az előregyártás arányának növelése pedig, új gyártási és szerelési kultúrát követel az építőipar szereplőitől. A helyben kitermelt és feldolgozott faanyag minden szempontból értékesebb, ökologikusabb bármilyen más építőanyagnál és könnyebben alakítható mint a beton.

A 96 éves Vörös Istvánné, Klári néni a legidősebb, aktív hallgatója a Nyugdíjasegyetemnek. Elmondta, hogy az előadás napjainkban egy nagyon aktuális, időszerű téma, hiszen a környezettudatosság rendkívül fontos nem csak a jelen, hanem a jövő generációjának számára is. Ha az építkezésekkel is lassítható és megállítható a környezetszennyezés, már sokat tettünk Földünkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában