Országos turné

2023.10.22. 08:03

Segítenek a gyász feldolgozásában - Kiállítás és programsorozat érkezett Sopronba - galéria

A Napfogyatkozás Egyesület "Hullámhegyek - hullámvölgyek" című kiállítása és programsorozat országos turné keretében érkezett Sopronba, melynek megnyitóját csütörtökön tartották meg a Liszt-központban. A kiállítást a gyerekek veszteség és gyászfeldolgozás témájú alkotásaiból állították össze.

Papp Fanni

A "Hullámhegyek - hullámvölgyek" című kiállítást Kánya Kinga és Szabó Márta a Napfogyatkozás Egyesület elnökségi tagjai nyitották meg. Majd Kánya Kinga moderálásával kerekasztal beszélgetés tartottak a pályázó diákokkal, felkészítő pedagógusaikkal és közreműködőkkel. A kiállítás október 19. és november 3. között folyamatosan megtekinthető.

A Napfogyatkozás Egyesület 2022-ben hirdette meg országos Hullámhegyek - hullámvölgyek című alkotói pályázatát 12 és 20 év közötti fiatalok részére, veszteség és gyászfeldolgozás témában. A felhívásra 140 pályamű érkezett, képzőművészeti, zenei, irodalmi és film kategóriában, távoli településekről és még a határon túlról is. A nagy érdeklődés is mutatta, hogy a téma egyes területei - válás, covid, gyász különböző formái - mennyire megszólították a fiatalokat.

A tárlathoz minden helyszínen interaktív kísérőprogramok, workshopok és séták is kapcsolódnak október 20. és november 3. között, amelyek közvetlenül szólítják meg az érintett gyerekeket, fiatalokat, a velük foglalkozó családtagokat és szakembereket, illetve az érdeklődőket. Az első program október 26-án 10.30-11.30 óra között lesz, ahol az EnerChi Jóga- és Egészségközpontban (Vörösmarty utca 8.) Dongó Noémi jógaoktató tart szabad mozgás foglalkozást. Majd október 28-án között interaktív foglalkozás kisgyermeket nevelőknek a Életvár Közösségi térben, melyet Joób Kriszta, gyásztanácsadó vezet. A program elsősorban olyan kisgyermeket nevelő szülőknek és pedagógusoknak szól, akik zavarba jönnek, ha egy gyermek a múlandóságról kérdez, nem merik elmondani, ha elpusztult a család kedvenc tengerimalaca vagy nincsenek szavaik arra, hogy a dédi nagyon beteg. A foglalkozáson konkrét feladatok segítenek megérteni saját gyermekkori élményeinket és felkészülni arra, hogy megfelelően tudjuk támogatni a gyerekeket veszteségeik feldolgozásában. Október 30-án a gyermekek gyásza kerül fókuszba Soproni TIT-ben, ahol előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők és interaktív szakmai tapasztalatcserére is lehetőség lesz. A rendezvénysorozat zárórendezvényét november 2-án tartják, melynek keretében az érdeklődőket sétára invitálják a Lővér Szállótól.

A programok díjmentesek, de előjelentkezés szükséges, amit Joób Krisztánál tehetnek meg a [email protected] e-mail címen.

További részletes információk a programokról és az Egyesület tevékenységéről a weboldalon olvashatók.

Az országos rendezvénysorozat szervezője a Napfogyatkozás Egyesület, amelyet 22 éve Polcz Alaine alapított. A szervezet az alapító szellemiségét az azóta eltelt időszak új társadalmi kihívásaival ötvözve foglalkozik a gyász és a veszteségek sokféleségének feldolgozásáért és az ezzel összefüggő társadalmi attitűdformálásért, fenntarthatóan és innovatív módon. A gyászoló gyerekek és felnőttek számára gyászcsoportokat működtető országos hálózatuk több, mint 30 helyszínén közel 100 fő gyászcsoportvezetővel működik, emellett online formában is dolgoznak csoportjaik. A szakemberek számára kialakított rendszeres tematikus képzéseiken évente 800-1200 fő vesz részt az ellátórendszerből, a forprofit szektorból és a civil szektorból egyaránt. Szakmai munkájuk a gyász és a veszteségek speciális területeire is kiterjed, intézmények, vállalatok számára nyújtanak rendszeresen tanácsadást. A gyermekek gyásza egy olyan speciális terület, amelyre komplex programot dolgoztak ki, elemeit többségében az igényekre szabva díjmentesen biztosítják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában