Kuriózum Carlos

2023.10.07. 06:07

Rája költözött a Kossuthba Mosonmagyaróváron - Nagy sikerrel tartanak egzotikus állatokat a középiskolában - fotó

Különleges „lakó” vendégeskedik a mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban: egy suriname-i folyami rája gazdagítja újonnan az iskola állatgyűjteményét.

Mészely Réka

Carlos gondozásába besegítenek a diákok is. A felvételen a tizenegyedikes Kerényi Szabolcs.

Idén tíz éve már, hogy nagy sikerrel tartanak egzotikus állatokat a Mosonmagyar­óvári Kossuth Lajos Gimnáziumban. Az állatgyűjtemény az évek során egyre bővült, mára KLG SuliZoo néven egy zoopedagógiai oktató- és bemutatóközponttá nőtte ki magát. Az immár évtizedes történetnek azonban legnagyobb kuriózumát mutatja most be a KLG. Erről kérdeztük Liziczai Márk projektvezetőt, az intézmény biológiatanárát.

– A szóban forgó állat egy suriname-i folyami rája. A fajról azt érdemes tudni, hogy Dél-Amerikából, a névadó Suriname országból származik, ahol a Corantijn folyóban őshonos. Mindössze 2008-ban fedezték fel, így a legújabb ismert édesvízi rájafajok egyike. Mint a ráják minden más faja, úgy ő is a porcos halak osztályába tartozik, a cápák a legközelebbi rokonaik. Szemben azonban a legtöbb rájafajjal, a folyami ráják teljes mértékben édesvízi életmódot folytatnak – tudtuk meg a gimnázium pedagógusától, Liziczai Márktól.

Az iskolába Hidvégi Imre díszhaltenyésztő felajánlásának hála egy négyéves hím példány került, és Carlosnak nevezték el. Egy ezerliteres akváriumot rendeztek be számára, mely az amazóniai folyók élővilágát hivatott bemutatni.

Carlosnak egy ezerliteres akváriumot „rendeztek be”, ahova hamarosan további lakótársak érkeznek Dél-Amerikából.

– Carlos egyelőre egy ezüst csontnyelvű hallal és három jurupari földevő sügérrel osztozik a medencén, de a jövőben további társhalakat is kap, szintén Dél-Amerikából, hogy bemutathassuk tanulóinknak Amazónia jellegzetes halfajait és vízinövényeit. A ráját az állatgondozásban legtehetségesebb diákjaink ápolják, amibe beletartozik a mindennapos etetés is: viaszlazac, feketekagyló és koktélgarnéla szerepel a menün – fejtette ki a fiatal biológiatanár.

Azért is óriási szenzáció a rája érkezése, mivel suriname-i folyami ráját információ­ink szerint még soha egyetlen állatkert vagy nyilvános akvárium sem mutatott be egész Európában. Más rájákat Magyarországon nyilvánosan jelenleg négy állatkertben – a fővárosiban, a nyíregyháziban, a pécsiben és a Tropicariumban – láthatunk.

– Így a Kossuth Lajos Gimnázium jelenleg az ötödik olyan hazai intézmény – s egyben az első és egyetlen iskola –, ahol az érdeklődők élőben találkozhatnak rájával. Ez kiemelkedő lehetőséget teremt egy olyan állatcsoport diákjainkkal történő megismertetésére, amire máskülönben vajmi kevés lehetőség nyílna, holott rendkívül sok különleges anatómiai és élettani sajátossággal bírnak, ami lehetővé tette speciális alkalmazkodásukat – tette hozzá Liziczai Márk.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában