kisalfold.hu videó

2023.10.09. 19:04

Irma nénit 102. születésnapján köszöntötték a mosonmagyaróvári idősek otthonában - fotók, videó

Csodás kort élt meg Zimmerer Albinné: 102. születésnapját ünnepelte. Irma néni az alkalomból egy jó adagnyi életbölcsességgel is felvértezett minket: megtudhattuk, mi a hosszú élet receptje.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A múlt évszázad nagy sorsfordító tragédiái mellett sok boldog pillanatban is része volt az elmúlt egy évszázad alatt a Soproni úti gondozóház legidősebb lakójának, Zimmerer Albinnénak. Irma néni az otthonban nagy szeretettel köszöntötték 102. születésnapján.

– Nagyon szép volt ez a születésnap, a mennyországban éreztem magam – osztotta meg rendkívüli örömét Irma néni, aki idén áprilisban egy súlyos combnyaktörés miatt került az idősek otthonába, addig saját otthonában élt egyedül. Az akkori baleset nagyon megviselte, de ez beszélgetésünk során aligha látszik. Az idős asszony korát évtizedekkel letagadhatná, életvidám, s mint mondta, egy jósnő 110 évet tippelt neki, ő a 105. esztendőnek is örülne, ha betölthetné.

– Magyaróváron 1921. október 9-én születtem, szegény családban, szüleim hatunkat neveltek. A mama befogott dajkának a húgaim, öcséim mellé. 19 évesen Budapestre kerültem, egy orvos családjához, ahol a gyermeknevelésben segítettem – kezdte történetét Irma néni.

Irma néni Zimmerer Albin mellett talált férjre és társra, akivel egy lányt és két fiút neveltek fel. Sajnos már régen megözvegyült, de így sem maradt magára: sok boldog pillanatban lehetett része az óvári idősek klubjában, ahová 26 esztendőn keresztül járt, egészen a tavaszi balesetig.

– A Margaréta Nyugdíjas Klubba is eljártam és az óvári idősek klubjába is. Azok voltak a legszebb idők, igazán gondtalanul éltem: verseket írtam, társaim születés-és névnapjára, ünnepekre. Ki-mit-tud vetélkedőkön is eredményesen indultam – büszkélkedett a néni, aki rögtön igazolta is mire gondot: ismert nótákat is átírt mókásra, amit gyorsan el is énekelt nekünk.

Természetesen megragadtuk az alkalmat, hogy a hosszú élet titkáról is kikérdezzük.

– Az első a hit Istenben és hogy erkölcsösen éljünk, de fontos az akarat, a munka szeretet, az optimizmus, mindig mindenben a legjobbat meglátni, továbbá vigyázzunk az egészségünkre – emelte ki az ötszörös nagymama, hétszeres dédnagymama.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában