Megnyitotta kapuit az egyetem

2023.10.01. 06:23

Gyerekzsivajtól volt hangos a soproni Botanikus kert - Fotók

HATalmás Népmese Napot tartottak szombaton a Soproni Egyetem Botanikus kertjében. Harminc helyszínen várták a természet, a tudás, a Lőverek és a mesevilág rajongóit.

Bódvai Ildikó

Fotó: Máthé Daniella

Minden bizonnyal a kellemes idő is közrejátszott abban, hogy szombaton már délelőtt benépesült az egyetem csodálatos Botanikus kertje. A kapunál gólyalábasok várták és sétára invitálták a kicsiket a faóriások nyomában. A Ligneumból délelőtt kihallatszottak a népszerű Alma Zenekar koncertjének dallamai. Délután pedig a Hunyadi AMI koncertje csalogatta a zenebarátokat a terembe, ennek a műsornak a különlegessége az volt, hogy a növendékek szüleikkel együtt léptek a pódiumra. Sok volt a kisgyerekes család, de nemcsak a kicsik, hanem minden korosztály megtalálta a számára értékes és érdekes programokat.

Az egész rendezvényt Benedek Elek születésnapjára, a Népmese Napjára időzítették. Szimbóluma az alma volt, a tudás és a kíváncsiság, az egészséges élet, a népmesékben pedig a boldogság és a termékenység jelképe.  Aki bejárta a kertet és mind a hat programhelyszínt felkereste, az mosolygós almát kapott ajándékba, de ezektől a helyszínektől függetlenül is, szinte mindenhol valamilyen attrakcióba botlott az ember. Délután ünnepélyesen elültetették Elek apó Kisbaconból való almafájának, és Petőfi körtefájának egy-egy csemetéjét, amit Kovács Gyula erdész hozott magával. A gyakorló óvodák és az Erdélyi Kör segítségével a székely kultúra és Benedek Elek szellemi hagyatéka is életre kelt. Vendég volt a nagy mesemondó ükunokája, Bardócz Orsolya, és a Nagy Almáskönyv szerzője, Ambrus Lajos is.

A szervezők az idősebb korosztályra is gondoltak. A vendégek megtekinthették az egyetem büszkeségeit, féltve őrzött gyűjteményeit. Bemutatót tartottak a vadászkürtösök, a vadgazdák pedig szarvaspörköltet főztek. A Botanikus kertben kockás abroszaival megelevenedett az egykori „Alm”, a környék legendás kerthelyisége, Bolodár  Zoltán pedig a Retro Sopronban a Lőverek hajdani „zöld” vendéglőiről mutatott képeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában