Rendszeres szűrővizsgálatok

2023.10.22. 10:00

Egészségnap Mosonmagyaróváron: százötvenből ötven gyanús eset

A napokban számoltunk be arról, hogy a Moson Megyei Nők Egyesülete és a Rotary Club Szigetköz családi egészségnapot szervezett a Flesch-központban. Az esemény után összegzésre kértük Ratkay Katalint, a Moson Megyei Nők Egyesületének elnökét.

Mészely Réka

Idén is sokan éltek az ingyenes szűrések és vizsgálatok lehetőségével. Fotó: Kerekes István

– Közel 150-en jöttek el a programunkra, akik valamennyien több, 4–5, sőt, akár 7–8 szűrést, tanácsadást is igénybe vettek. A négyórás program alatt 750 szűrést és tanácsadást végeztek a szakemberek – tudtuk meg az egyesületi elnöktől. 

Ratkay Katalin kiemelte: a legnagyobb érdeklődés a vérnyomás-, vércukor-, koleszterinmérésre, a dietetikai tanácsadásra, a szív- és érrendszeri szűrésre, valamint a boka-kar index mérésre volt. A csontsűrűség-vizsgálatnál, a bőrgyógyásznál is folyamatosan állt a sor, előbbiből 55-öt, utóbbiból 42-t végeztek. Egyre többen veszik igénybe a prosztatarák-, valamint a szájüregi daganatszűrést, a gasztroenterológiai és a tüdőgyógyászati tanácsadást. Az egészséges életmódra való igényt jelzi, hogy az EFI testtömegindex-mérésére, tanácsadására is közel 40-en voltak kíváncsiak. 

És egy megdöbbentő szám: a további kivizsgálásra irányított, esetlegesen daganatgyanús betegek száma 50 fölött volt. A délelőtt folyamán két esetben sürgősségi ellátásra is küldtek beteget, mert azonnali ellátásra szorult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában