Egy csipetnyi bátorság, nagy adag siker

2023.10.15. 16:05

A győri Fenyő Viktória, a jachtvilág mesterszakácsnője már Robbie Williamsnek is főzött

Hogy hová lehet eljutni a győri Kassák Lajos utcából? Ahová csak akarunk! Nem kell hozzá vagyon, és az sem, hogy valaki kézen fogva húzzon minket, elég egy csipet kíváncsiság, egy nagy adag bátorság és hatalmas porciónyi szorgalom, no meg munkakedv. A győri Fenyő Viktória rendkívül gyors sikertörténete következik a Révai-gimnáziumtól a monacói hercegi palota kapujáig.

Kisalföld.hu

– Elképzelem, ahogy egész gyerekkorodat a konyhában töltötted anyukád mellett. 
– Egyáltalán nem, édesanyám a konyha közelébe se engedett minket. Szégyenszemre egy tükörtojást sem tudtam elkészíteni harminckét éves koromig. Akkor aztán egy reggelizőéttermet nyitottunk Floridában, ahova nyelvet tanulni érkeztem, így akkor és ott voltam kénytelen a tűzhely mellé állni életemben először… 

– Nagyon előreszaladtunk, milyen győri alapokkal indultál? 
– Pannonhalmán születtem, Győrben nevelkedtem, a Révai után a győri tanítóképzőben szereztem művelődésszervezői diplomát, de hamar rájöttem, hogy a tanítás nem nekem való. A kereskedelemben dolgoztam inkább: a telefonok árusításán át a hoszteszkedésig vagy a fejvadászok világáig mindenhol kipróbáltam magam. A bankszektor tűnt nyerőnek hosszú ideig, ahol regionális igazgatói pozícióig jutottam, mégsem éreztem jól magam. A boldogság keresése így aztán egészen Amerikáig vitt. 

Fenyő Viktóriát idén márciusában beválogatták a monacói „Super Yacht Chef” versenybe. 

– Szerelem? 
– Igen, bár a nyelviskolában szövődött párkapcsolat zátonyra futott, a közös kis éttermünk egy életre megfertőzött. Nem sokáig szomorkodtam, az ablakon át bámészkodva megszületett a máig is tartó igaz szerelem a hajózással! 

– És felszálltál az első szembejövő jachtra? 
– Bárcsak ilyen egyszerű lett volna… stewardessnek már öregnek számítottam, ráadásul semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztem. Mégis sikerült végül feljutnom, igaz, csak matróz-szobalány pozíció­ban. A második hajón aztán egy nap az a „szerencse” ért, hogy a szakács annyira ittas állapotba került, muszáj volt valakinek helyettesítenie. A tükörtojások után remegve álltam a konyhapulthoz, és elkészítettem az egyetlen ételt – grillezett lazacot –, amit meg tudtam csinálni. A rendkívül pozitív visszajelzések a kapitány és a vendégek részéről nagyon megleptek, de persze bátorítottak is. Így a következő jachtra már kuktaként szálltam fel, és ahogy lenni szokott, gyakran már én főztem a vendégeknek is. 

– Itt indult a lavina, és hol áll meg, hiszen azóta főztél már Robbie Williamsnek is?! 
– Ki tudja? Először magamat képeztem, szakácskönyvekből és online, annyira megtetszett ez a világ, hogy úgy döntöttem, elutazok a Côte d’Azurre, a kulináris élvezetek hazájába, hogy még többféle alapanyaggal találkozhassak. A tengeren főzve bejártam a Karib- és a Földközi-tengert, voltam Amerika keleti partjainál, de New Yorkban is. Fél évig a felkelő nap országában dolgozhattam, ahol alaposan megismerhettem a japán konyhát, amit azóta is imádok. A búcsúajándékként kapott késsel a kezemben hoztam meg a végső döntést. Egy három hónapos intenzív kurzus után 2019 márciusában Dél-Franciaországban végeztem egy neves szakácsiskolában. 

– Ez a papír aztán fellendítette az új karriered? 
– Természetesen, ráadásul 2020-ban részt vehettem a magyar „A Konyhafőnök” televíziós főzőshow-jában, ahol a középdöntőig jutottam. Franciaországba visszatérve pedig felkerültem Tony Parker volt NBA kosárlabda-játékos hajójára, és ezzel „behajóztam” a monacói jachtok különleges világába. 

– Azóta pedig nincs megállás? 
– Nem unatkozom, az biztos, idén márciusban beválogattak a monacói „Super Yacht Chef” versenybe, ahol ugyan nem értem el helyezést, de a kilenc versenyző között egyedüli nőként mégiscsak felhívtam magamra a figyelmet. A nyereményem egy mikrozöldség-­tanfolyam volt, ahol annyira összebarátkoztam az oktatómmal, hogy meghívott egy képzésre Hollandiába. Hágában aztán a legnagyobb megdöbbenésemre együtt ülhettem az „iskolapadban” Albert monacói herceg főszakácsával, és vele is baráti viszonyba kerültem. Ráadásul ezzel egy időben a Monaco Yacht Show-ra megjelent újság különkiadásába is beválasztottak a közé a harmincnégy nő közé, akik letettek valamit az asztalra a jachtok férfias világában. 

– A kétoldalas cikk, ami az Európa legnagyobb jachtrendezvényére kiadott exkluzív magazinban megjelent, biztosan meglepte a családodat. 
– Bízom benne, de győriként máshogy is szeretném meglepni őket, főleg a kereken nyolcvanadik születésnapját ünneplő édesapámat. Természetesen hazautazom a köszöntésére, és reménykedem benne, hogy anyukám most már nem zavar ki a konyhából… 

Fördős Nóra interjúja

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában