Tanulás és kihívások

2023.09.22. 11:03

Távol az otthontól - Sopronban kezdte meg a tanévet három cserediák - galéria

Az AFS Cserediák programnak köszönhetően idén tizenkét országból közel hetven diák érkezett hazánkba, közülük hárman kezdték meg Sopronban a tanévet. Giovanni Olaszországból, Areefa Indonéziából, Alicia pedig Thaiföldről érkezett.

Varga Henrietta

Stefano, aki tavaly volt soproni cserediák Areefaval, Aliciával és Giovannival, akik az idei tanévet kezdték meg városunkban Fotó: Szalay Károly

Az otthontól távoli tanévkezdés megkönnyítésének érdekében a három külföldi cserediáknak ismerkedő délutánt tartottak a helyi szervezők, ahol nem csak a befogadó családokkal, hanem önkéntes segítőikkel is találkozhattak a fiatalok.

Borosné Gréczy Zsanett az AFS Magyarország soproni körzetelnöke elmondta, hogy a diákok olyan programban vesznek részt, amely számukra a legvonzóbb. Három hónaptól akár a teljes tanévet felölelő időszakban tanulnak és tartózkodnak hazánkban. - Ebből általában a teljes tanéves program a legnépszerűbb, hiszen ez adja a legtöbbet a gyerekeknek. A program idejére a fiatalok fogadó családokhoz kerülnek és életkoruknak megfelelő, magyar nyelvű iskolába járnak, ami a kezdetekben bizony nehézséget okoz, hiszen folyamatosan figyelniük kell és kevés az a dolog, amit megértenek - tette hozzá. 

Az első hónapokban megtapasztalják, milyen Magyarországon az élet, ismerkednek a nyelvvel, a környezettel és megismerik azt is, hogy milyenek az iskolák vagy a közlekedés. Többek között ebben is segít nekik a befogadó család vagy az önkéntesek. Általában az első három hónap után már értik a magyar nyelvet, sőt júniusra olyannyira belerázódnak, hogy többen közülük nyelvvizsgát is tesznek - egészítette ki. Hozzátette, hogy családjával ők maguk is részt vesznek a programban, tizenkét éve minden évben megosztják otthonukat egy-egy külföldi diákkal, akivel hazatérésük után sem szakad meg a kapcsolat.

A Sopronban élő, ötgyermekes Nádudvari Rita és férje András, kilenc éve vesznek részt cserediákok fogadásában. Magával az AFS programmal ismerős útján találkoztak és mivel egyébként is folyamatos a vendégsereg náluk, nem volt kérdés, hogy ők is csatlakoznak a pótszülői körhöz.

- Először 2014-ben fogadtunk tanulót Thaiföldről, azóta pedig olasz és lengyel fiatalok találtak ideiglenes otthonra nálunk - kezdte. Az idén egy olasz fiúval bővült a családunk, vele együtt vágtunk neki a tanévnek. Mindig olyan középiskolát választunk a vendég gyerekeknek is, ami passzol az egyéniségükhöz. Giovanni a Róth Gyula Erdészeti Technikumba kezdi meg a tanévet, igaz most csak három hónapig marad - tette hozzá. 

- Mindenkinek hasznos az ittlétük. A külföldi fiataloknak azért, mert megismerkedhetnek a magyar nyelvvel és a hagyományainkkal, a mi gyermekeinknek pedig azért, mert az idegen nyelv mellett más kultúrával, ételekkel vagy szokásokkal találkozhatnak, ha képletesen is, de kitárul előttük a világ – mondta.

Grunda Balázs új önkéntesként vesz részt a programban. Feladatai közé tartozik, hogy a diákokat segítse és támogassa az itt töltött hónapok alatt. Elmondta, hogy számára ez elsősorban a segítségnyújtásról és a közösségépítésről szól mindamellett, hogy megismerheti az ide látogató fiatalokat.
A nemzetközi cserediákprogram folyamatosan várja a befogadócsaládok jelentkezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában