Növényvédelem

2023.09.24. 07:12

Szebb diótermés várható Sopronban

Dr. Varga Mária növényvédelmi szakember évek óta eredményes kísérletet folytat Sopronban és környékén a diófák megmentése érdekében. Tavaly és idén is hasznos tanácsokkal látta el a Kisalföld olvasóit, segítve a dióburokfúró légy elleni védekezést.

Kisalföld.hu

Dr. Varga Mária Blay Zoltánék nagycenki diófáin ellenőrizte a dióburokfúró légy elleni védekezés hatékonyságát. Fotó: Máthé Daniella

- A nyugati dióburokfúró légy elleni védekezéseket a továbbiakban már nem kell folytatni - mondja dr. Varga Mária, aki a korábbi rajzások idején figyelmeztette olvasóinkat a permetezés szükségességére és pontos idejére. A csalitechnológia mibenlétébe is beavatott, elmagyarázva a sűrű állományú Combi-Protec csalianyag, valamint a Mospilan rovarölő szer együttes használatának hatásmechanizmusát. 

- A még repülő legyek párosodása és tojásrakása után a kártétel már nem következik be. Elmondhatjuk, hogy a kártevő 2023-ban "gyengének" bizonyult. Július utolsó hetében a sárga ragacsos csapdák fogásai nyomán tömeges rajzást regisztrálhattunk. A csali-technológiát alkalmazva, a 10-14. napon megismételt permetezéssel valójában lezárhattuk a védekezéseket - eleveníti fel a védekezés részleteit a szakember. Hozzáteszi, a rajzás intenzitása az előző évekhez viszonyítva visszaesett és a későbbiekben berepült kártevők száma nem indokolta a korábban kialakított védekezési technológia folytatását.

Dr. Varga Mária Blay Zoltánék nagycenki diófáin ellenőrizte a dióburokfúró légy elleni védekezés hatékonyságát. Fotó: Máthé Daniella

 - Már a 2022-es évben megtörni látszott a dióburokfúró légy tömegszaporodása, melynek okát szakmai körökben az időjárás alakulásában látták. Úgy gondolták, az aszályos szárazság miatt a megkeményedett talajból a bábokból kifejlődött legyek nem tudtak kijönni. Ez a teória idén megdőlni látszik. Valószínűbb, hogy a túlszaporodással kapcsolatos általánosan ismert következmények állnak a háttérben. Reméljük, hogy a legyőzhetetlennek látszó kártevő a továbbiakban szelíd tagja lesz az életközösségünknek - mondja optimistán dr. Varga Mária. Véleménye bizakodásra okod, hogy a megfeketedett burok lassan a múlté lesz és évről évre szebb diótermést szüretelhetünk. 

 

Képalá: Dr. Varga Mária Blay Zoltánék nagycenki diófáin ellenőrizte a dióburokfúró légy elleni védekezés hatékonyságát. Fotó: Máthé Daniella

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában