Megállhat a negatív trend

2023.09.27. 08:32

Sikerfilmek nyomában - Újra megtelnek a mozik Győr-Moson-Sopronban

Végre emelkedik a látogatók száma az előbb a pandémia, majd a rezsi drasztikus emelkedése sújtotta mozikban, amelyeknek idén két amerikai kasszasiker megjelenése is mentőövet dobott.

Gyurina Zsolt

Havonta egyszer biztosan beül a moziba Eöllős Judit és Eöllős Gábor. Tegnap a négyéves Olivért is vitték magukkal a győri multiplexbe. Fotó: Rákóczy Ádám

A Cinema City Győr-Moson-Sopronban két mozit üzemeltet, Sopronban és Győrben – utóbbi a leglátogatottabb a Budapesten kívüliek közül. Idén Győrben 12, Sopronban 15 százalékkal többen vettek jegyet, mint az elmúlt év hasonló időszakában. 

– A trend felfelé ívelő nyár óta, két okból. Egyrészt sikeres volt nyári promóciónk, másrészt a Barbie és az Oppenheimer című filmek rég nem látott sikert aratva megtöltik a nézőtereket. A pandémia előtti utolsó év, 2019 kimagasló eredményeit még nem értük el, de a számok fokozatosan közelítenek hozzájuk – közölte lapunkkal Buda Andrea, a Cinema City PR- és marketing­igazgatója. Optimista az őszt illetően is, ugyanis a hűvösebb idő becsalogatja a mozikba az embereket.

Buda Andrea hozzátette: árat idén még nem emeltek, ez majd decemberben várható. A rezsiköltségek kiszámíthatóbbak lettek: a bevásárlóközpontok éves megállapodásokat kötöttek a közüzemi beszállítókkal. 

Kalmár István a soproni Elit mozi vezetője, cégük az ország kilenc településén üzemeltet filmszínházat. Azzal kezdte, hogy örömteli: ha a nézőszám nem is, legalább a bevétel utolérte a csúcsot jelentő 2019-es évet. Igaz, ebben az infláció erősen közrejátszott. 

Az utolsó békeév 77 százaléka 

– Az év eleje nem indult erősen, de a Barbie és az Oppenheimer nagy segítség volt a nézőszám emelésében. Az évek óta tartó negatív spirál, úgy néz ki, visszafordulhat – adott hangot reményének Kalmár István. 

– A Covid idején a látogatók száma az „utolsó békeév”, vagyis 2019 eredményéhez képest 30–35 százalékra csökkent, azóta azonban emelkedik. Tavaly a látogatottság már elérte a 60–65 százalékot, ez mostanra felkúszhatott 70–75 százalékig. Természetesen a streaming előretörésével a korábbi eredményeket nem tudjuk elérni, de legalább visszatérnek az emberek. 

Az is jó hír, tette hozzá, hogy Hollywoodban a forgatókönyv­írók lassan végre megegyeznek a stúdiókkal, és befejeződhet az öt hónapos sztrájk, újra készülhetnek a filmek. Igaz, a sztrájk hatása majd csak a jövő év elején jelentkezik, akkor hiányozhatnak nagyon a várt alkotások a mozikból. Idén még nem emeltek árat, de kénytelenek lesznek, mert az év végén tíz százalék felett lesz a minimálbér emelése, amely rájuk is terhet ró. Belépőik a fővárosiak alatt vannak, egy diákjegy nem éri el a kétezer forintot. 

Nagy Katalin és Nagy Gergely rendszeresen vált jegyet a soproni Elit moziba. Fotó: Szalay Károly

A tisztán művészmozik nem életképesek 

– Sopronban most írtuk alá az önkormányzattal a szerződést, miszerint újabb tíz évig ránk bízzák az Elit működését. Sőt, 2026-ra – akkor lesz százéves a mozi – kívül-belül megújulhat az épület, ebben az önkormányzat jelentős finanszírozást vállalt. Győrben is szívesen létrehoznánk egy belvárosi mozit, de ehhez hiányzik a megfelelő ingatlan – osztotta meg velünk Kalmár István. 

– Korábban opció lehetett volna a Richter Terem, de annak elköltözése a tervezett kulturális negyedbe egyelőre elmaradt, más alkalmas hely pedig nincs a városközpontban. Új épület építése ilyen célra nem rentábilis, szóba sem jöhet, mint ahogyan egy esetleges bérleti díj megállapításánál sem lehet a piaci árakat figyelembe venni. 

Megjegyezte, hogy ezzel együtt Győrben a pláza mellett van realitása egy olyan mozinak, amely az amerikai kasszasikerek mellett egy kisebb helyiségben művészfilmeket kínál. A nagyobb terem bevétele eltarthat egy legfeljebb ötven ülőhelyes termet. Szavait azzal zárta: ma már a tisztán művészmozik egyetlen vidéki nagyvárosban sem életképesek önkormányzati támogatás nélkül. 

Szervezett vetítések igényes filmekkel 

Győrben a multiplex mellett Pongrácz Balázs szervez vetítéseket. Új európai filmeket, klasszikusokat egyaránt láthatunk nála, kiegészítve a plázamozi kínálatát. 

– Jó hírekről tudok beszámolni: tavaly ősszel, illetve télen a színház Kisfaludy Termében havi egy vetítést tartottunk, idén úgy néz ki, hogy a Rómerben hetente lesznek előadások, minden csütörtökön és egyszer valamelyik hétvégi napon. Idén a rezsi drasztikus emelkedésétől sem kell rettegnünk. Európai és magyar filmeket egyaránt adunk, közönségtalálkozókat szervezünk, célunk egy erős belvárosi mozi létrehozása – összegzett Pongrácz Balázs. Egy jegyért kevesebbet kérnek, mint a multiplexek: idén egy százast emelve 2100 forint a teljes árú belépő, a kedvezményes 1800 forint. 

Nem csak a folytatások sikeresek

Mostanában több eredeti sztori volt sikeres, nem feltétlenül egy adott sorozat sokadik része, nyilatkozta Buda Andrea, a Cina City sajtósa. A magyar filmek dömpingje ősszel várható: októberben kerül műsorra a Velencei Filmfesztiválon díjat nyert Magyarázat mindenre című film, és a Cicaverzum romantikus vígjáték, novemberben pedig a Semmelweis című alkotás. Szintén a magyar filmek szerelmeseit célozza ősszel az Éger, a Tisza Tó, az ember alkotta paradicsom, a Mellékszereplők, az elfogy a levegő, a Mesterjátszma is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában