14 évesen kezdte a hajfonást

2023.09.14. 09:37

Párizsban koronázták meg - Vivient Győrből választották a világ legjobb hajfonójának - videó, fotók

A hétvégén rendezték Párizsban az OMC fodrász világbajnokságot, ahol a győri Baranyai Vivien technikai kategóriában világbajnoki címet szerzett, ami előtte mindössze egyetlen magyar fodrásznak, Arató Krisztiánnak sikerült csak 2008-ban. Az utolsó alkalommal meghirdetett fantázia kategóriában pedig csodálatos, több mint két méteres színpompás alkotásával a negyedik helyet szerezte meg.

Barki Andrea

A győri Baranyai Vivien világbajnoki címet szerzett hajfonásban. Fotó: Rákóczy Ádám

Hosszú, rögös út vezetett a sikerig , de minden pillanata megérte. Kifizetődött a sok munka. A világbajnoki cím kárpótol mindenért. Rengeteg versenyen jártam itthon és külföldön egyaránt. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, szüleim mindig mellettem állnak – állapította meg Baranyai Vivien hazaérkezése után pár órával a bácsai fodrászüzletében.

Precíz munkák

– Tíz éve, tizennégy évesen kezdtem el hajat fonni autodidakta módon az interneten található videók segítségével. Szüleimtől kaptam egy babafejet, azon gyakorolgattam a szobámban. Akkor éppen néztem ezt a versenyt és arról álmodoztam, hogy milyen jó lenne egyszer ide eljutni és egy világbajnoki címet elhozni. Sikerült, az álomból valóság lett. Hihetetlen, hogy ennyi idő alatt sikerült megvalósítani azt, amiről csak álmodoztam.

A technikai fonást először rendezték a világbajnokságon, ezért nem lehetett tudni, mit vár el a zsűri. A helyszínen kellett elkészíteni negyven perc alatt. Nem volt szigorúan meghatározva a témakör, így lehetett díszeket, extra dolgokat beletenni. A negyven perces időkeret gyors, precíz munkát követelt, ami Viviennek nem okozott problémát, hiszen szinte mindent az órával versenyezve végez, annyira megszokta, hogy be kell osztania az idejét. – Mertem kockáztatni, a versenyfeladatban, sokféle fonatot alkalmaztam és bejött. Nagyon büszke vagyok arra, hogy stresszhelyzetben, felfokozott hangulatban mintegy 35 perc alatt készültem el vele és megnyertem az első díjat – árulta el Vivien.

Inspiráció

A fiatal fodrászt nyugodtam hívhatjuk hajszobrásznak. Két éve már az akkor online megrendezett világbajnokságon második helyet szerzett a fantázia kategóriában, az idén az előkelő negyedik helyen végzett a nagyon szoros versenyben. Nagyon látványos az alkotása. A színpompás öltözékre nézve el sem hisszük, hogy hajból készült, inkább vélnénk gyönyörű csipkének, olyan aprólékos, egyenletes.

Honnan jött az inspiráció? – Minél nagyobb és meghökkentőbb alkotásra akartam vinni magammal. A modell ruhája anyagból készült, édesanyám varrta, viszont minden más díszítés hajból. Első lépésként a virág volt meg a fejemben, aztán jött a többi. Egy szárnyat is szerettem volna hozzá készíteni. A hajakat tincsekben megveszem, összeszövöm, színezem és méretre, formára hajtogatom őket.

Kétszáz hajszövés az alkotáson

Összesen kétszáz hajszövés van ezen az alkotáson. Az építmény 2,5 méter magas, egy méter széles, három darabban szállította édesapám és a párom a verseny helyszínére, miközben az épsége érdekében minden zökkenőre, kanyarra figyelniük kellett. Édesanyám volt a segítőm itthon és a versenyen is, ahol egy fél óra állt rendelkezésemre a versenypáston az alkotás befejezéséhez – árulta el Vivien.

– Nagyjából három hónap alatt készült el, de a versenyző társaim –elmondásuk szerint – akár egy évet is erre szánnak. Én napközben dolgoztam az üzletemben, este tudtam nekiállni a versenyfeladatnak. Néha egy-egy vendég mellett is dolgoztam az elemein, így ők is be voltak avatva a készülődésbe. Nagyon élvezték, hogy látták egy-egy darabját, de mindenkinek meglepetés volt, hogy mi lett belőle. Egy ideig itt lesz az üzletemben, mert minden vendégem meg szeretné csodálni, de sokan írták már, akik nem járnak ide, hogy megnézhetik-e. Ezt nem fogom szétszedni soha, kialakítok egy állandó helyet neki – árulta el a fiatal szakember, aki a mostani versenyt is kihasználta arra, hogy újabb ötleteket gyűjtsön, hiszen már a dobogó legfelső fokán arról gondolkodott, milyen legyen a következő alkotása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában