kisalfold.hu podcast

2023.09.10. 07:25

Őszi Ízek a vegán konyhán Sopronban

Sopron első vegán étterme, ahogy a vendéglátóhelyek többsége, gőzerővel készül az őszre. Azok, akik nem ezen szemlélet szerint étkeznek el sem tudják képzelni, hogy mennyire változatos, egészséges és tápláló ételek készülhetnek az idényjellegű zöldségekből, gyümölcsökből, gabonákból megbolondítva némi fűszerrel.

Varga Henrietta

A Bojtorina étterem betekintést engedett a konyhájába, ahol elkészítették a tempeh-ből készült ételt Fotó: Szalay Károly

A vegán életmódot követők száma folyamatosan nő. De valójában mi a különbség a vegán és vegetáriánus étrend között?

Hallgassa meg!

- A vegán étkezésről akkor beszélhetünk, amikor valaki semmilyen állati eredetű ételt nem fogyaszt. A vegetáriánus pedig az, aki csak húst nem, de tejterméket és tojást igen - adta meg a választ Bojtor Gyula, a Bojtorina Vegán konyha tulajdonosa. - Persze vannak közbenső elemei is, mint például az ovolakto vegetáriánus, aki tojást és húst nem eszik vagy a laktóvegetáriánus, aki pedig tejet és húst nem fogyaszt. És ott vannak a flexitáriánusok, akik alapvetően vegánok, de ha az élethelyzet úgy hozza, alkalomadtán állati eredetű termékeket és esetlegesen húst is fogyasztanak. Tehát széles skálája van ennek a mozgalomnak és nagyon sok egyedi megoldás született ebben az étkezési kultúrában - mondta a szakember.

Attól függetlenül, hogy állati eredetű terméket a vegán konyha kedvelői nem esznek, az étkezés igazán változatossá tehető a különböző helyettesítő anyagoknak vagy fűszereknek köszönhetően. A növényi étrend a zöldségeken, gyümölcsökön, gabonákon és olajos magvakon alapul, aminek számtalan felhasználási módja van.

- Azt tapasztaljuk, hogy nemcsak az elhivatott vegánok választják az állati eredetű alapanyagoktól mentes ételeket, hanem egyre többen vannak olyanok is, akik alapvetően a vegyes étkezéshez szoktak. Egy vegán konyha üzemeltetése hihetetlen innovatív, folyamatosan keressük, kutatjuk az újabb és újabb ízeket. Mindamellett, hogy igyekszünk mellőzni a tartósítószert, színezőanyagot, mesterséges dolgokat, megpróbálunk olyan ételeket behozni, ami környezetbarát - tette hozzá. - Alapvetően hagyományos alapanyagokat, zöldségeket, gyümölcsöket, gabonákat vagy hüvelyeseket használunk, amelyekből húspótlók is készülnek. Ilyen például a tempeh, ami újdonság Sopronban vagy a szejtán, ami gabonából, búzasikérből készülő, fehérjedús húspótló, a jackfruit, ami Afrikában és a Távol-Keleten őshonos növény, valamint a tofu, ami szintén használható a hús pótlására. A fűszerezés változatos, így tehető ízletesebbé egy-egy étel. Mi magyarok büszkék vagyunk a konyhánkra, elmondhatom, hogy nincs olyan emblematikus magyar étel, amit vegánba ne lehetne elkészíteni.

És hogy mivel készülnek az őszre? - Természetesen ebben az évszakban is változatos ízekkel készülünk. A hangsúly elsősorban a sütőtökön lesz, de a kínálatukban megtalálhatják a vendégek a jellegzetes őszi zöldségekből vagy gyümölcsökből készült ételeket is - zárta a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában