Mozgás

2023.09.17. 08:01

Nyolcvanévesen is nyeregben a győri Nagy József és 78 esztendős felesége, Margit

A 83 éves győri Nagy József és 78 esztendős felesége, Margit a nyáron tizenegyedik alkalommal kerülte meg biciklivel a Balatont. Idén először engedték meg maguknak azt a luxust, hogy nem sátorban szálltak meg.

Bella Violetta

Nagy József és Margit nyaranta még most is körbebiciklizi a Balatont.

– Ennyi kell a boldogsághoz, és feltöltődve érünk haza – mondja lapunknak Margitka. – Már tervezzük a következő utat. Kell a mozgás, pláne ebben a korban. Józsefnek az orvos mondta, hogy az ajánlott mozgás napi fél óra séta. Ő 700 kilométert kerékpározott tavasztól őszig, téltől tavaszig pedig 800 kilométert szobabiciklin. – Gyalogolni a térdem miatt nem tudok, de ha bringára ülök, semmi baj nincs, és ha egyszer beindulunk, nem állunk meg!

Három nap alatt szokták letekerni a magyar tenger körül vezető 210 kilométeres távot.

A sport önfegyelemre, kitartásra, nevel, utána fürgébbek vagyunk

– mondja Margit. 

A házaspár Szanyból származik, a sport sosem állt távol tőlük. Nagy József leigazolt focista volt, a felesége pedig talajtornász, országos hatodikként is végzett, és sosem hagyta abba a mozgást. Az egész család sportos.

– Még a váz alatt tanultam meg biciklizni, mert a faluban az volt a fő közlekedési eszköz. Én a Richardsba jártam dolgozni, a férjem a GYÁÉV-be, ahogy Győrbe költöztünk. Akkoriban, amikor műszakváltás volt a gyárakban, nem lehetett lépni sem a bicikliktől. Esetleg télen volt két hónap, amikor nem tudtunk kerekezni, de egyébként mindenhova azzal jártunk. 

Lányuktól kapták egy karácsonyra a pólókat „Nekem a Balaton a riviéra!” felirattal, azóta a tókerüléshez ezt veszik fel.

– 2010-ben tekertük először körbe a Balatont, eleinte a családdal. Mindig Balatonvilágosról, a nyaralónktól indulunk. A harmadik évtől már csak ketten járunk. Idáig sátraztunk, vittük a hálózsákokat, matracokat, esetenként a 3–4 kilós pumpát. Komoly teher széllel szemben meg emelkedőn. József ráadásul hagyományos, váltó nélküli, kontrafékes biciklivel túrázik. Idén először pakkok nélkül, ismerősöknél megszállva sokkal könnyebb volt – mesélik. 

Kimaradt három év, ugyanis József komoly műtéteken esett át. Ahogy véget értek a kezelések, már biciklire is pattantak. – 2017 volt az erőpróba, hogy bírja vagy nem bírja. Amikor hazaértünk, megkönnyezte, hogy sikerült. Ha akkor eltunyultunk volna, biztos, hogy nem épült volna fel – mondja a felesége. 

– Amikor az orvosnál jártam, kérdeztem: „Dicsekedhetek? Körbetekertem a Balatont!” Az orvos felállt és kezet rázott velem – meséli József. De volt olyan, hogy előző nap elvágta a bokáját, összevarrták a sürgősségin, és másnap már kezdték is a Balaton körüli útjukat. 

Volt, hogy megbámulták őket a fiatalok, vagy lefilmezték őket autóból, mert nem sok korukbelivel találkozni.

Akik tekernek, szívből csinálják. Kedvesek, odaköszönnek kortól függetlenül. Aki sportol, értékeli a másik erőfeszítéseit is

– mondja az asszony. 

A házaspár tervezi a tizenkettedik alkalmat. – A két kis unokánk még önállóan nem tekerte körbe a tavat, ha jövőre meg tudjuk csinálni, elcsábítjuk őket. 

A környékbeli bicikliutakat is hetente használják, ebéd után 30–40 kilométer meg se kottyan a szépkorú párosnak. Komárom és Mosonmagyar­óvár szerepel a terveik közt a közeljövőben. Jelszavuk: Megcsináljuk? De meg ám! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában