Értékeket mutat

2023.09.09. 15:00

Kulturális Örökség Napjai a Hegykői Csipkeházban

A Hegykői Csipkeház is várja az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjai alkalmából szeptember 16-án és 17-én, délelőtt 11 és délután öt óra között. Szigethi István polgármester nyitja meg a rendezvényt.

Kisalföld.hu

Forrás: Hegykői Csipkeház

A közelünkben lévő házakra gyakran rá sem pillantunk, annyira megszoktuk jelenlétüket. De ha eltűnnek – lebontják őket vagy összedőlnek –, a hiányuk azonnal szembeötlő lesz, megbomlik a mindennapi környezetünk, eltűnnek történelmünk vagy gyerekkorunk tanúi. Azért, hogy igazán otthon érezhessük magunkat hazánkban, nekünk is tennünk kell: ismerjük meg közös épített örökségünket, mert szeretni és védeni csak azt tudjuk, amit ismerünk is

 - fogalmaztak a Kulturális Örökség Napjai szervezői, amikor megindokolták, miért az épített örökséget választották idén bemutatandó értéknek. A Hegykői Csipkeház természetesen azonnal csatlakozott a Kulturális Örökség Napjai programhoz, hiszen nemcsak a hungarikummá vált höveji csipkék őrzője, hanem annak a közel kétszáz éves háznak is, ahol egykor Paska, vagy ahogy mások ismerik, Biacsics bíró, élt. Az épület - bár a település központjában, a templom mellett áll - évekkel ezelőtt leromlott állapotban került Cseh Zoltánné tulajdonába, aki itt képzelte el édesanyja, Szigethy Istvánné höveji csipkéinek állandó kiállítását - írta közleményében a Hegykői Csipkeház.

Forrás: Hegykői Csipkeház

A terv azóta valóra vált, a több mint kétszázötven gyönyörű csipkét bemutató állandó kiállítás megtekintése mellett a műemlékvédelem előírásainak megfelelően felújított épületben időutazást is tehetnek a látogatók. A konyha és a tisztaszoba úgy van berendezve, mintha Biacsics bíró felesége csak kiszaladt volna a kertbe, ami mára fűszer- és gyógynövényekkel beültetve ontja illatát. A régi Fertő parti élet relikviái kaptak helyet a kert mögött felújított pajtában. Tehát bőven van mit megmutatnia a Csipkeháznak akkor is, amikor nem a kézimunkák kerülnek előtérbe.

Forrás: Hegykői Csipkeház

A Kulturális Örökség Napjait Szigethi István, Hegykő polgármestere nyitja meg a Csipkeházban szeptember 16-án, szombaton 11 órakor, és ő fogja kalauzolni is az érdeklődőket az öreg falak között. Bemutatja a ház múltját, beszél a Fertő partján élők hétköznapjairól és ünnepeiről, a környékre jellemző építészeti különlegességekről és a használati tárgyakról is.

Vasárnap höveji varróasszonyok, Véghné Lőrincz Ágnes és Farkas Katalin népi iparművészek tartanak csipkevarrás-bemutatót 11-től 16 óráig, segítségükkel az érdeklődők ki is próbálhatják az úgynevezett fehérvarrást. Mint sokan tudják már, a höveji csipke hungarikum, jelentős nemzeti érték.

Forrás: Hegykői Csipkeház

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában