Gasztronómia

2023.09.17. 07:55

Kolbászok fesztiválja Veszkényben - fotók a gasztropartiról

Negyedik alkalommal szervezte meg a Veszkényi kolbászfesztivált szombaton a Veszkényi Férfi Dalkör és Sramlizenekar, valamint a község önkormányzata.

Vámos Annamária

A rendezvény helyszíne a Szabadság utcai Búcsú Téren felállított nagy sátor volt. A nyolc csapat délután fél egykor kezdte meg a kolbászok töltését, amiből tízfélét készítettek összesen. Kézműves kirakodóvásár, kürtöskalács és pattogatott kukorica várta a résztvevőket. A Gaál Jazz Band zenés műsora szórakoztatta az egybegyűlteket.

A kolbászok délutánra elkészültek és a helyi lakosok kóstolhattak belőle.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő miután a fesztiválon részt vett zsűriként is a csapatok kolbászainak értékelésében, azt követően köszöntötte az egybegyűlteket. Kifejtette, hogy a falu nagy fejlődésen ment keresztül, ami az összefogásnak és a Magyar Falu Program célzott támogatásainak köszönhető.

- Ma jó Veszkényben élni – mondta a képviselő, majd folytatta: – 2003-ban Veszkényben 905-en laktak, 2010-re sem növekedett a lakosság, napjainkban viszont több, mint ezren laknak a faluban.

Németh Árpadnak, a község polgármesterének köszöntőjét követően kihirdették a verseny nyerteseit. Számos különdíjat osztottak ki a leghagyományosabb, a legkülönlegesebb ízű, legkreatívabb és a legjobb fűszerezésű kolbászt készítők között. Külön a polgármester által a legjobbnak ítélt kolbász szintén díjat kapott. Gyopáros Alpár számára legízletesebb ételt elkészítő csapatot meghívta egy parlamenti látogatásra.

A tavalyi győztes Metna csapata idén a bronzérmet tudhatta magáénak. Hagyományos parasztkolbászt és vargányás kolbászt sütöttek - tudtuk meg Horváth Lajostól, a csapat tagjától. A második helyezést a Lócsi Miklós és barátai nevű csapat érte el.

A IV. Veszkényi kolbászfesztivált idén Rózsa András és családja nyerte meg.

A West Regio együttes zenélt, majd érkezett a Mystery Gang, akik garage, jungle, rockabilly zenéjükkel mozgatták meg a közönséget. Hirsch Zoltán retro discojával folytatódott az este.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában