Elengedhetetlen támogatás

2023.09.25. 10:22

Életeket menthet az 1% - Sokan támogatták az alapítványokat, egyesületeket Győr-Moson-Sopronban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szeptember 15-én nyilvánosságra hozta az szja 1%-os felajánlásában részesült civil kedvezményezetteket megillető összegeket és a javukra felajánlók létszámát.

Simon Roberta

A soproni Nektek Ugatunk egyesület részére az 1 százalékos adófelajánlásokból idén 4,5 millió forint jött össze. Képünkön Tölli-Molnár Beáta, az egyesület vezetője. Fotó: Máthé Daniella

Idén a tavalyinál több, összesen 1.819.715 fő ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát valamelyik civil szervezetnek, több mint 15 milliárd forint összegben. 

Csúcstartók 

Győr-Moson-Sopronban évek óta vezeti a listát a Győri Állatmenhely, azaz az Emberek az Állatokért Alapítvány. – Sok más alapítványhoz, egyesülethez hasonlóan az idei év számunkra is borzasztóan küzdelmes volt, tele megpróbáltatásokkal, így már mi is izgatottan vártuk a NAV értesítőjét. Az elmúlt évhez képest nyolcszázzal több család gondolta úgy, hogy minket tart méltónak arra, hogy adója 1%-át nekünk adja, ami a közzétételi lista alapján 47.798.607 forintot jelent védenceinknek 5815 felajánlótól – fejtette ki az alapítvány elnöke, Nagy Péter. 

Köszönik a töretlen bizalmat, megtisztelő számukra, hogy rengetegen mellettük állnak és támogatják őket az év minden napján. Az utóbbi hetekben is hatalmas mennyiségű eledel, alom, fekhely adományt kaptak. 

Megduplázták a tavalyit 

A Győri Puha Praclik Egyesület idén második alkalommal kaphatott adó 1% adományt. – Múlt hétvégén az egész ország lázban égett, sorban kapták az alapítványok, egyesületek a NAV értesítőjét, így mi is éberen, forgolódva aludtunk, s alig vártuk, hogy reggel legyen. Remegve nyitottam meg a NAV közzétett listáját, majd könnyekben kitörve kiabáltam: „12.927.319 forintot kaptunk!” Nagyon meghatódtunk, ezt az egész csapat nevében mondhatom, hogy meg tudtuk duplázni a tavalyi számot, és 1689 ember választott minket – emelte ki Rikovics Anita, a győri puha praclisok alelnöke. 

Közel ezer támogató 

A mosonmagyaróvári Menedék Állatvédő Alapítvány is számtalan kutyáról, macskáról gondoskodik. Nemcsak rossz körülmények közül vagy az utcáról mentik a beteg, sérült és árva állatokat, hanem az örökbefogadás-közvetítésre és az elveszett állatok gazdához kerülésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Idén 934-en támogatták az állatvédő alapítványt, összesen 6.711.810 forinttal. 

Az Állatvédőrség ma eledelgyűjtést szervez a javukra a mosonmagyaróvári SPAR-ban. 8-tól 14 óráig várnak mindenkit az Aranyossziget úti üzletben, ahol védenceiket lehet segíteni. A legnagyobb szükségük kutyakonzervre és Kitten macskaeledelre lenne. 

A soproni Nektek Ugatunk Állatvédő Egyesület szintén elkötelezett állatbarát szervezet. 2018 óta foglalkoznak bajba jutott állatok megsegítésével, valamint örökbefogadásra váró állatok gazdásításával. Szívügyük a prevenció, s ebbe beletartozik a kedvtelésből tartott állatok ivartalanításának szorgalmazása, elősegítése, de a társadalom felelős állattartásra való nevelése is. Védenceikről ideiglenes befogadók gondoskodnak addig, amíg azok családhoz nem kerülnek. Munkájukat idén 750-en támogatták adójuk 1 százalékával, amely 4.547.506 forintot jelent védenceiknek. 

A Soproni Természet- és Állatvédők Egyesületét pedig idén 333-an segítették az adójuk 1 százalékával: összesen 2.348.209 forinttal támogatták őket a soproni állatbarátok. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában