Dal

2023.09.17. 13:00

Egykori győri határőrök obsitosdalárdája

A Győri Határőr Igazgatóság Nyugdíjasainak Egyesülete jól sikerült baráti találkozóját követően 2005. november 7-én alakult meg az obsitosdalárda.

Mohay Gábor

Az egyesület közössége Takács Imre elnökségének tizenkét éve alatt jelentősen gyarapodott: továbbviszik a bajtársi szellemet, a határőrhagyományokat. A dalok szeretetén és éneklésén keresztül számos jól sikerült közösségi rendezvényt tudtak szervezni. A dalárda vezetőjének Nyerges Józsefet választották, aki Hegyeshalomban volt sorállományú határőr. 

A Győri Obsitos Dalárda az ország számos pontján több száz fellépést tudhat már maga mögött.

A dalos kedvű egykori határőrök a Győr-Szabadhegyi Nótaklub férfi tagjaiból verbuválódtak. Némethné Varjasi Ildikó klubvezető elmondása szerint a katonadalokat előadó férfiak szívmelengető éneke lelkesedést táplál a nótaklub vezetéséhez is. Többször vértezi fel a dalárdát gyakorlati tapasztalataival Krasznai Tamás, a Győri Nemzeti Színház örökös, közösségünk tiszteletbeli tagja. A kezdetektől hittek a katonanóták szeretetében, és a működés már 18 éve töretlen, azóta az összefogás jeleként folyamatos a szereplés. A dalárda létszáma ritkán teljes, mert az átlag életkor 78 év. A Győri Obsitos Dalárda fellépett már az ország számos pontján, kórustalálkozókon, nyugdíjasklubokban, megyei és egyesületi polgárőrrendezvényeken, falunapokon, határőrrendezvényeken és Szent László-napokon, nőnapokon, szüreti felvonulásokon, továbbá idősek otthonában, jótékonysági rendezvényeken. 

A kezdetektől napjainkig számos elismerést, oklevelet kaptak, legutóbb tavaly Balatonfüreden kiemelt arany minősítés elismerésben részesültek. Több száz fellépés van mögöttük. Mindig, minden előadás alkalmával jól érzik magukat, éltető erejük a közönség sokszor fergeteges, időnként megható tapsa. Remélik, hogy – élve Kodály Zoltán tanításával – a tűz nem alszik ki, ezért rendszeresen próbálnak, a katonás nótákhoz illő fegyelemmel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában