Csodás természet

2023.09.06. 08:04

Égig érő napraforgó Csornán - olvasónk képet is küldött

Négy méter magas napraforgójáról küldött fényképet szerkesztőségünkbe egy csornai olvasónk. Háza udvarán magasodik az óriási növény.

Cs. Kovács Attila
Forrás: Olvasó

Olvasónk leírta a napraforgó eredetét is, mint kiderült, hányatott sorsa volt, míg a családi ház mellé került. Egyébként a beküldő gazda agrármérnök lánya és veje is csak csodálkoznak hazánk legnépszerűbb olajnövényének méretein.

Tehát olvasónk tavalyi napraforgó termését két éve lecsipegették a madarak. Mindössze az egyik tányér közepén maradtak apró szemek. Ezeket eltette, biztos helyre. A hely annyira biztos volt, hogy ő maga sem találta meg tavaly tavasszal. 

Később kerültek elő a kétéves magok, egy kis fiókból. A gazda a csíráztatási próba után nagy gonddal elültette a kis szemeket. Ki is keltek, de valamennyi tönkrement, kikaparták a macskák. Egy szem mag azonban még mindig maradt, amit egy virágcserépbe palántázott el. Ezt már nagy gonddal nevelgette és amikor kiültette, még körül is karózta, hogy védve legyen. 

Térdig ért már a hajtás, amikor megtámadta valami kártevő és rágta a leveleit. Erre lepermetezte rovarirtóval. Másnapra az összes levele leégett. Egy nap alatt összezsugorodtak és elszáradtak.  

A kis napraforgó azonban újra hajtani kezdett és már elérte a négy métert! "Ki érti a természetet?"-tette fel a kérdést olvasónk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában