Réttakarítás

2023.08.23. 13:06

Szombathelyi diákok segítenek megtisztítani a természetvédelmi területet Sopronban

A Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai a szombathelyi Herman Ottó Szakiskola diákjaival közös réttakarítást és szemétszedést tartanak Sopronban.

Varga Henrietta

Az akáccal benőtt területet a diákok a szakemberekkel közösen tisztították meg.

Fotó: Máthé Daniella

Az egész héten át tartó munkálatok a Bécsi-dombon lévő Reisch György-emlékhelynél kezdődtek kedden, majd a Szárhalmi-erdőben a Szent Antal-dűlőben folytatódnak. 

– A Bécsi-domb egy 8 hektáros természetvédelmi terület, 2006-ban alakult. A védetté nyilvánítás célja az volt, hogy az itt élő sziklagyepeket, sztyeppréteket, molyhos tölgyeseket és az ezekhez kötődő élővilágot megóvjuk – mondta el Takács Gábor, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi szakreferense. – Korábban a területet legelőnek használták, de a legeltetés 30–40 évvel ezelőtt megszűnt. Ennek hiánya miatt olyan fajok telepedtek meg itt (elsősorban a fehér akác), amelyek nem ide valók. Az akác gyors terjedése a sziklagyepeket és sztyeppréteket néhány év alatt ellepte, elpusztítva az őshonos növényzetet – tette hozzá. 

– Nemzeti parkként elsődleges feladatunk a hazai flóra és fauna megóvása. A gyepes részeken mozaikos kaszálással legeltetést imitálunk, így megelőzhetjük, hogy olyan vastag fű-avar réteg alakuljon ki, ami megakadályozza a kétszikűek magjainak talajra hullását és csírázását. A kaszálás és a cserjék fokozatos, lassú visszaszorítása a gyepek kiterjedését megduplázta az elmúlt években. A már záródott akácos-szedreseket levágás után évente egyszer vagy kétszer szárzúzózzuk, így segítve a gyep regenerálódását, ami egy nagyon hosszú, évtizedekig tartó folyamat – zárta a beszélgetést. 

Kozma Kornél Denisz, a Herman Ottó Szakiskola diákja elmondta, hogy a szakmai tapasztalatszerzés miatt is fontos az ilyen jellegű, közös munkákon való részvétel. Környezetvédőnek tanulnak, az iskola elvégzése után pedig hasonló nemzeti parkokban szeretnének elhelyezkedni. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában