Tragédia az 1972-es olimpián

2023.08.18. 12:49

Sorozatot forgattak – Győr néhány napra Münchenné vált – fotók

Aki az elmúlt napokban a győri Széchenyi-egyetem felé járt, felfedezhette az 1972-es müncheni olimpiával kapcsolatos díszleteket. Az egyetemi csarnok parkolójában lévő lakókamionokból – melyen filmes cég neve virított – és a kiscsarnok mellett felállított nagy sátorból ki lehetett következtetni, hogy itt bizony valamit forgattak.

Kisalföld.hu

Hasonló díszleteket lehetett látni a győri egyetem környékén.

Bár végig nagy titok övezte a munkálatokat, kis utánjárással ki lehetett deríteni, hogy a Paramount Israel készít sorozatot az 51 évvel ezelőtti ötkarikás játékokon történt terrotámadásról. A Band of spies – Kémek bandája – című széria készítői mögött a Netflixen nagy sikerrel futó Fauda sorozat szereplői, forgatókönyvírói vannak. Az arab-izraeli konfliktust eddig négy évadban bemutató sorozat egyik „atyja” Lior Raz izraeli színész és forgatókönyvíró, aki maga is szolgált a Sayeret Duvdevan néven ismert elit titkos terrorelhárító egységben, ahol kommandós volt.

Vele kapcsolatban érdekesség, hogy szülei Irakból és Algériából vándoroltak Izraelbe. Anyanyelve a héber, de Raz úgy nőtt fel, hogy arabul beszélt otthon többek között az apjával és a nagyanyjával is. Raznak három éven át, 19 éves koráig volt egy barátnője, akit 1990 októberében egy palesztin arab halálra szúrt egy 15 hüvelykes késsel Jeruzsálemben. Raz 1993-ban, katonai szolgálata után az Egyesült Államokba költözött, és egy biztonsági cég felvette Arnold Schwarzenegger testőrének. Az egyébként nem derült ki a győri forgatás alatt, hogy Lior Raz részese lesz a produkciónak, de a variety.com angol nyelvű internetes oldalon megjelent exkluzív anyag sejteti, hogy ebből sem marad ki a színész.

Ami a győri forgatást illeti, információink szerint magát, a terrorcselekményt forgatták le az egyetem kollégiumában, és környékén, valamint az Új-Tudástér épületében, mely az olimpiai falu központi helyszíne volt. Akkreditáció, adminisztráció, kijelentkezés és ehhez hasonló angol feliratok jelezték ezt, illetve mindenfelé olimpiai plakátok hirdették a több mint fél évszázados eseményt.

Volt, hogy este is forogtak a kamerák.

Amit még sikerült megtudni, hogy a sorozat (egyik) főrendezője Lawrence Gough, aki brit – a Band of spies nemzetközi koprodukció lesz – és eddig nagyon ismert filmet, sorozatot nem rendezett, bár az itthon több csatornán is folyamatosan futó Oxfordi gyilkosságokban és a Vera – A megszállott nyomozóban egy-egy epizód az ő nevéhez fűződik.

A hírek szerint a forgatás két hétig még Budapesten folytatódik, majd egy hónapra Máltára költözik a stáb. Jelen állás szerint 2024 végén kerülhet majd forgalomba a sorozat, hogy pontosan hol, nem tudni, de az tény, hogy a Paramount-csoport leginkább a Paramount Plus streamingszolgáltatónak dolgozik, ezek az alkotások pedig jó eséllyel a SkyShowtime-on kötnek ki.

Idézzük fel, hogy mi is történt 51 esztendővel ezelőtt Münchenben: 1972. szeptember 5-én a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet nyolc felfegyverzett tagja megtámadta az izraeli csapat szállását az olimpiai faluban. A támadás során egy izraeli sportoló meghalt, egy másik pedig nem sokkal később belehalt sérüléseibe. A csapat fennmaradó kilenc tagját túszul ejtették. A terroristák többségében izraeli börtönökben raboskodó palesztin társaik szabadon bocsátását követelték, ám az izraeli kormány elutasította a fegyveresek követeléseit. Szeptember 5-ről 6-ra virradó éjszaka a bajor rendőrség rosszul megtervezett és végrehajtott kísérletet tett a fürstenfeldbrucki katonai repülőtéren a túszok kiszabadítására, ám az akció teljes kudarccal járt: a tűzpárbajban nemcsak a túszejtők, hanem az izraeli sportolók is életüket vesztették.

Félárbocon az olimpiai zászló 1972-ben.

A túszdrámát követően az izraeli titkosszolgálat, a Moszad „Caesarea” néven egy különleges egységet hozott létre a túszdráma elkövetőinek és kiötlőinek felderítésére. Bár a hivatalos csatornákon azt hangoztatták, hogy az egységet a palesztin terrorizmus struktúrái ellen hozták létre, mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy a fő cél a bosszúállás. A következő 20 év során az izraeli titkosszolgálat kommandósai a müncheni túszdrámát túlélő három merénylő közül kettőt meggyilkoltak, és legalább további tizenkét olyan palesztint, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek az olimpiai támadás kitervelésében.

A variety.com írásából kiderül, hogy a sorozat nem kizárólag a müncheni tragédiát dolgozza fel, hanem inkább annak utóéletére – azaz a bosszúra – koncentrál.

„A Band of spies egyensúlyba hozza az izraeli és a palesztin oldal álláspontját. A gyorsan változó 1970-es évek Európájának hátterében a Moszad-ügynökökre és azok célpontjaira fog összpontosítani, akik tudtukon kívül megváltoztatták a globális politika arculatát. A sztori Izraelben, Libanonban, Franciaországban, Németországban, Görögországban és Olaszországban játszódik, és várhatóan többnyelvű projekt lesz. A dráma középpontjában két-három izraeli és palesztin szereplő szerepel. A müncheni sztori és annak utóhatásai több évadot ölelhetnek fel, és van lehetőség a sorozat folytatására az 1980-as és 1990-es évek eseményeit követve” – idézi a honlap Amir Mannt, aki szintén a sorozat fölött bábáskodik, és a már említett Faudának is vezetőírója volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában