Rejtett titkok két helyszínen

2023.08.25. 20:31

Ritkaságok az Állatkertek Éjszakáján Győrben és Töltéstaván - fotók

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg idén az Állatkertek Éjszakáját, országszerte különböző állatkertekben, vadasparkokban, állatos bemutatóhelyeken. A nyár utolsó péntek estéjén különleges élményekben volt részük azoknak, akik ellátogattak a győri Xantus János Állatkertbe vagy a töltéstavai Kimba Elefánt Parkba, ugyanis mindkét helyszínen rendhagyó, estébe nyúló programokkal várták az érdeklődőket.

Simon Roberta

Fotó: Rákóczy Ádám

A kezdeményezés országos programként 2012-ben indult, jóllehet néhány állatkertben alkalmilag már korábban is tartottak különféle esti programokat. Az elmúlt években az Állatkertek Éjszakája hagyománnyá vált, a sokféle különleges programra évről évre ellátogatnak az állatkert- és állatbarátok, illetve azok, akik az állatok életének és az állatkertek világának rejtett titkaira is kíváncsiak. 

Bátorságpróbát a győri Xantus János Állatkertben évek óta, az idén második születésnapját ünneplő, töltéstavai Kimba Elefánt Parkban azonban először szerveztek tematikus programokat az Állatkertek Éjszakáján. 

– Augusztus utolsó péntekjén a győri állatkert a szokásos látványetetések és show-k mellett további különleges programokkal készült mindazoknak, akik nem félnek feszegetni a saját határaikat, nem riadnak vissza az éjszaka hangjaitól, és ki merik állni a bátorságpróbákat

 – mondták el a szervezők. 

Nem maradhatnak el ilyenkor a legkülönlegesebb szereplők, az állatok sem. – A Tapizooban az úgynevezett „nemszeretem” fajokkal lehetett ismerkedni. Állati maradványokat, koponyákat, szőröket, bőröket, páncélokat tapogathattak végig a kíváncsi résztvevők – tették hozzá. A főbejáratnál bizonyos időközönként igazán állati találkozásokban lehetett részük a szerencséseknek. Nappal csak ritkán látható állatok dugták ki az orrukat, csőrüket a vackaikból, hogy az arra járókat alaposan megszaglásszák. Elcsíp­hették Kimchit, a görényt, de arra reppent még Bubu, az uhu, részt vett a találkozón Szotyi, a szurikátalány, valamint Loki és Guszti, a patkányfiúk.

A Kisalföld évekkel ezelőtt készített a Győri Állatkerttel közösen egy matricagyűjtő magazint. Az idei Állatkertek Éjszakáján az utolsó darabokat egyfajta kincsként vihették haza a gyerekek este, a több száz példányt az állatkert dolgozói osztották szét. 

Betekintés a kulisszák mögé 

Megnyíltak azok a kapuk is, amik mindig zárva vannak a győri állatkertben a látogatók előtt. A Kulisszák mögött programon beleshettek, hol készülnek az ételek, hol zajlanak az állatorvosi vizsgálatok, valamint az elefántházba is beléphettek. A ragadozók vacsorája is része volt idén Győrben az Állatkertek Éjszakája programnak. Sokakat vonzott a tigrisek, oroszlánok és a vadkutyák látványetetése. Végül izgalmas, tündérfényes éjszakai túrával zárult a nap. 

Világszámok Töltéstaván 

A Kimba Elefánt Parkban a már jól ismert elefánt- és fókabemutatók mellett westernshow-kat tartottak. Az Állatkertek Éjszakája apropóján értékes tombolahúzás és zenés koncert is várta a cirkuszi sátorban a látogatókat Konyot Lili jóvoltából. A porondon egymást követték a cirkuszművészek: fellépett Robi Berousek artista, a Casselly család lovas akrobataszámával kápráztatta el a közönséget, amivel idén a monte-carlói cirkuszfesztiválon Arany Bohóc díjat nyertek, valamint a szuperhősök rajongói találkozhattak Pókemberrel is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában