kisalfold.hu videó

2023.08.04. 12:10

Minden csepp anyatej számít - a szoptatás világhete Mosonmagyaróváron is - fotók, videó

A szoptatás világhete alkalmából több akcióval is felhívják a figyelmet az anyatejes táplálás fontosságára Mosonmagyaróváron.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A szoptatás világhetén a mosonmagyaróvári Egészségfejlesztési Iroda Facebook-oldalán nyereményjátékot hirdettek. Kommentben várják a szoptatással, anyatejes táplálással kapcsolatos élményeket, emlékeket, a résztvevők között értékes fitneszbérletet és egyéb ajándékokat sorsolnak ki. A hét folyamán családi sétára is invitálták az érdeklődőket, melyhez a Karolina Kórház munkatársai mellett fiatal anyukák is csatlakoztak kisgyermekeikkel. 

– A szoptatás világhetének minden alkalommal van egy kiemelt témája: idén a nemzetközi téma, hogy tegyük lehetővé a szoptatást a dolgozó anyáknak. Sok család kényszerül arra a létbizonytalanság miatt, hogy az édesanyáknak akár hat-nyolc hét, de legkésőbb három hónap után vissza kell menniük a szülést követően a munkahelyükre. Ez az esemény is felhívja a figyelmet, hogy hozzanak létre családbarát munkahelyeket – emelte ki érdeklődésünkre dr. Sragner Angéla gyermekorvos, szoptatási szaktanácsadó, aki az anyatejes táplálást mindennapi munkája során is népszerűsíti. 

– Számos kutatás igazolja az anyatejes táplálás hatásait a babákra és az édesanyákra. A gyermekeknél nagymértékben csökkentheti az elhízásra való hajlamot, védettebb lesz a fertőző, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Az anyukáknál is csökken az emlő- és petefészekrák gyakorisága – emelte ki a szakember, megjegyezve, hogy világviszonylatban ha­­zánk jól áll az anyatejes táplálás megkezdésével, azonban sokan abbahagyják a gyermek féléves kora előtt a szoptatást. 

– Fájdalmas volt a szoptatás. Angéla segített trükkökkel, a helyes mellre tétellel. Megérte, mert a 11 hónapos kislányom, Anna szinte nem is volt beteg – osztotta meg velünk Zsolnay-Sántha Zsuzsanna, aki szerint fontosak a segítő közösségek is. 

– Császárosként jól megszenvedtük a szoptatást. Kuna Hajnalka védőnőhöz fordultam segítségért, három-négy hétbe telt, amíg a most négy és fél hónapos Júliát anyatejjel etetni tudtam. Most kétóránként szopizik, még nem kapott el semmilyen betegséget, pedig járunk közösségbe – szólt hozzá Oszvald-Lőrincz Krisztina, megjegyezve, hogy amíg tudja, szoptatni kívánja a kislányát. 

– Kuna Hajnalkától rengeteg segítséget kaptam a most két és fél éves kislányom, Lilla születése után, a kilenc hónapos Vincével már nincs gondom a szoptatásnál. A témában nagyon sok az információ, fontos, hogy megbízható szakembertől kapjunk tanácsot – emelte ki az egyébként nőgyógyász dr. Winkler Beáta. 

A napokban várja kisbabáját, Blankát Paulik-Porpáczy Georgina, aki nagyobbik gyermekével, Hunorral már kitaposta az utat. A várandós anyuka szoptatási tanácsadóként kíván segíteni nőtársainak: „Sok a tévhit, változnak az idők, az ajánlások.” 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában