Több mint száz versenyző

2023.08.12. 15:56

Dübörgő paták - 23. Győrsági lovas falunap - fotók

Egy hétnyi hideg és eső után, még az időjárás is a győrságiak pártját fogta. Gyönyörű napsütésben több mint száz versenyző mérettette meg magát a 23. Győrsági Lovas Falunapon. Az eseményt az önkormányzat és az idén húsz éves Győrsági Hagyományőrző Lovasegyesület közösen rendezték.

Dániel Viktória

Fotó: Rákóczy Ádám

Délelőtt már javában rotyogott lecsó és a pörkölt a győrsági futballpálya melletti nagy fák árnyékában, idén is többen neveztek a már hagyományos főzőversenyre.  

Az első években még csak egy kis délutáni rendezvény volt. Ma már a környező településekről és Győrből is érkeznek látogatók - mondta el Ferenczi Zsolt polgármester.

Szerencsére sok gyerkőc él a településen, délelőtt és kora délután számukra kedves programokkal készültek a szervezők. Ebéd előtt a Vitéz László feleséget keres című bábjáték varázsolt mosolyt az arcokra, a népi játszótér és az ugrálóvár pedig rengeteg kalanddal várta a mozogni vágyó lurkókat. Az egyik legnagyobb kedvenc azonban a kosaras körhinta volt.

A futballpálya másik felén paták dübörögtek végig a zöld füvön. Nincs lovas nap lovak nélkül. Több mint tíz település száz versenyzője mérte össze tudását a megmérettetésen, mely egyben a Bakony-Sokoró Bajnokság ötödik fordulója volt.

- Már hónapokkal ezelőtt elkezdtük a készülődést. Óvodásoktól egészen a felnőttekig vannak nevezőink. A legkisebbek a lovas ügyességi versenyen próbálhatták ki magukat, az idősebbek pedig díjugratásban és fogathajtásban indulhatnak – mondta el Szabó Krisztián a Győrsági Hagyományőrző Lovasegyesület elnökhelyettese.

A lovasok összesen huszonhárom kategóriában indulhattak.  

- A korábbi években az ügyességi és a díjugratás voltak a népszerűbbek, idén azonban a fogathajtásra jelentkeztek sokan. A nevezések alapján körülbelül hetvenöt rajt lesz. – mondta el Szabó Alfréd elnök. - A többi versenyszámhoz hasonlóan itt is lehet nagy lovas és pónis fogattal is indulni, valamint egyéniben és párosban is. Lesz akadály hajtás, valamint joker hajtás is. Utóbbi érdekessége, hogy van egy joker akadály. Ez nem kötelező, viszont, ha a versenyző teljesíti, az addig szerzet pontjai megduplázódnak, hiba esetén, azonban elveszti az összegyűjtött pontokat.

Győrsági Hagyományőrző Lovasegyesület idén ünnepli megalakulásának huszadik évfordulóját, emellett egy másik jubileumhoz is közelednek, mivel most ősszel rendezik majd meg a huszonkilencedik szüreti felvonulást, ahol hagyományos ruhákba öltözve lóháton járják be a falut.

A település új színpadját is ma adják át hivatalosan, este pedig az Anna and The Barbies gondoskodik a felejthetetlen hangulatról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában