Ibizán és Ázsiában is keveri a zenéket

2023.07.30. 19:01

Világhírű lemezlovas Fertődről - Szigeti Péter DJ a zenei szakma legnagyobb csillagaival dolgozik együtt

Szigeti Péter (művésznevén Peter Makto) Fertődön és Sopronban nőtt fel, jelenleg Budapesten él. A leglátványosabban és leggyorsabban feltörekvő, a szakma által is elfogadott új generációs lemezlovasként hamar bekerült a neve az itthoni DJ-elit névsorába. Útjáról, terveiről beszélgettünk.

Gyurina Zsolt

Szigeti Péter, vagyis Peter Makto DJ pályafutása Fertődről indult, ma már a nagyvilág az otthona. A nyár a fellépésekről szól, ilyenkor a stúdiózás szünetel.

  • Szigeti Péter pályafutása során szinte az összes magyarországi klubban és diszkóban fellépett, amelyekbe máig rendszeresen visszahívják.
  • Több jelentős hazai klubban házigazdaszerepben is dolgozott. Vagy egy évtizede foglalkozik a zenék gyűjtésével és a DJ-zéssel egy­aránt.
  • Ezt követően a rádiózás és a bulik szervezése következett, napjainkban pedig a produceri területeken is szorgalmasan tevékenykedik.
  • Sokat utazik: az egyik nap Ibizán áll a pultban, másnap Budapesten, aztán Ázsia, a tengerentúl, egy Balaton-parti fesztivál következik a sorban...
  • A legnevesebb DJ-kkel dolgozott már együtt, mint Sasha, Hernan Cattaneo, Adriatique, Artbat, Paul Oakenfold.

Köszönet anyának a lemezjátszóért

– Miként emlékszik vissza a gyermekkorára? 
– Kapuváron születtem, majd Fertőszentmiklósról elköltöztünk Fertődre, amikor hároméves voltam. A gyermekkorból nincsenek igazán kedves emlékeim, mert nem nagyon érdekelt akkor még semmi. Tíz-tizenkét évesen viszont már csak a zene létezett számomra, így tizennégy éves koromtól vannak igazán jó emlékeim, mert onnantól mehettem diszkóba és bulikba. 
– Hogyan kezdődött pályafutása? 
– A fekete lemez és a house-zene imádata a fertőszentmiklósi Big85 diszkóban kezdődött, tizennyolc éves lehettem. Kisírtam az első lemezjátszóimat – köszönet érte édesanyámnak –, ezután nagyon sokáig gyakoroltam otthon a szobámban, majd hétvégéken mentem tanulni a környező diszkóklubokba. El nem lehetett rángatni a DJ-pult mellől, mindent megfigyeltem. Győrben megnyertem 1999-ben egy DJ-versenyt, onnantól lettem ismert. Csináltunk néhány bulit Fertőszentmiklóson, Fertőendréden és Fertődön is, de a végső bázis Röjtökmuzsaj volt. Faházban, garázsban, kocsmában, a fertődi Pagodában, a kastély mögött és még jó pár helyen szólt a house-zene. Később felléphettem a beledi Magic diszkóban – nagy szó volt –, majd jöttek a soproni megkeresések, és már nem volt megállás.

Fiatal tehetségek kutatása és építése

– Megismerte az ország. 
– Lassan, de biztosan épült a sztori. Ezután a vonyarcvashegyi legendás Magyar Tenger diszkó következett, 2001-től pedig már Veszprémben voltam a Rádió Jamben mint DJ, műsorvezető és zenei szerkesztő. A híres siófoki Flört the Clubban tizenhárom évig voltam házigazda. Néhány év alatt egyszer csak azt vettem észre, hogy az egész országban pakolom a lemezeket, minden fontos klubban és minden fontos promoter buliján. További rádiózások, televíziós műsorok következtek, és minden pillanatom a zenéről szólt. Ezekhez saját brand, majd a lemezkiadók indítása csatlakozott, aztán a fiatal tehetségek kutatása és építése. A következő lépcső a nemzetközi szint és a saját stúdió volt a saját zenékkel, amelyeket állandó partneremmel, Gerivel készítettünk, de ebben ő a professzor. Karrierem minden állomását imádtam, a kezdeti szerencsétlenkedésekkel együtt. 
– Visszatér még néha gyermekkora színhelyeire? 
– Jelenleg Budapesten élek; a Fertődön élő rokonaimhoz olykor ellátogatok, de ritkán, mert kevés a szabadidőm. A gyermekemnek viszont már megmutattam, hol nőtt fel az apja.

Fotók: Truesound Music

Nyár Ibizán

– A DJ-világ legnagyobb csillagaival dolgozhat együtt. Meséljen olvasóinknak erről! 
– Számomra nagy dolog, hogy a gyerekkorom óta imádott világsztárok felé vitt ez az út. Túlnyomóan zenei a kapcsolatunk, de szoktunk beszélgetni a családjainkról vagy az életünkről is, és ez jó érzés. Elfogadtak. A szakma legnagyobb alakjai, mégis teljesen lazák, kedvesek egy fertődi gyerekkel. 
– Következő fellépések, tervek? 
– Most a saját hangzás és a saját zenék fejlesztése a legfontosabb számomra, utána a lemezkiadóim következnek a sorban. A nyár a fellépésekről szól, ilyenkor a stúdiózás szünetel. Ibizán, a környező országokban és itthon mocorgok, szerencsére jó rendezvényeken és kedves emberek között. Mint egy mesebeli hobbit, elindultam a megyéből, és alig térek oda vissza. Sokszor komoly kihívásokkal teli és göröngyös az út, de csodás az utazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában