Állati

2023.07.25. 12:26

Veszélyes teknősök Tata

Veszélyes teknősöket fogtak be Tatán.

Kisalföld.hu

Két speciális úszó- csapdával dolgozva kezdték néhány napja elkapni a Fényes-források Természetvédelmi Területen az idegenhonos, inváziós állatokat. A munkában a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal és a Fővárosi Állatkerttel együtt vesz részt a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesületet. 

Az utóbbi egyesület honlapján azt írják: a cél a hazai őshonos hüllőfajok védelme érdekében a tavakban található idegenhonos teknősfajok egyedeinek eltávolítása. 

A Fényes-forrásoknál a kedvező, langyos forrásvízben a megunt háziállatként kikerült, nem őshonos teknősök közül a vörös- és sárgafülű ékszerteknősök élnek, szaporodnak és áttelelnek nagyobb egyedszámban. Pedig a jelenlétük több okból sem kívánatos, mert a Kárpát- medence egyetlen őshonos teknősének, a mocsári teknősnek táplálék- és napozóhely-konkurenseiként rontják azok életfeltételeit. Másrészt egzotikus parazitáik és kórokozóik terjesztésével veszélyeztethetik más őshonos vízi élőlényeinket is. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában