Pestről vidékre, városból jurtába

2023.07.04. 13:30

A városi élet helyett a jurtát választotta a fenyőfői család - galéria

Horváth Edina korábban városokban élt, Budapestről Sopronba költözött, nemrég pedig Fenyőfőn vásárolt telket gyermekeivel. Itt azonban nem egy házat építettek, hanem egy ­jurtát.

Ollári Gergely

Miért költözik ki valaki városból a természetbe? És miért pont egy jurtába? A témáról Horváth Edinával (felvételünkön) beszélgettünk, aki gyermekeivel Fenyőfőn épít egy nem mindennapi otthont maguknak. A házigazda elárulta: imád gyönyörködni a kilátásban a félköríves teraszról.

Fotó: Rákóczy Ádám

– Természetes anyagokból készült lakhelyen szerettem volna élni, olyanban, ahol minél kevesebb beton van. Fa lakókocsiban laktunk, amíg elkezdtük a jurta építését. Szóba jött a faház is, annak azonban betonból készült volna az alapja. Végül úgy döntöttünk, jurtát építünk, saját kezünkkel – fogalmazott lapunknak Horváth Edina. 

A tíz méter átmérőjű épület már áll az erdő szélén. Gondosan, kőből és kavicsból elkészített alapra került a tíz méter átmérőjű otthon, négyméteres belmagassággal. A faszerkezetet különleges ponyva borítja, ami légáteresztő és vízhatlan, vastagabb a szigetelése. Oldal­irányból nagy ablakok nyújtják a világosságot, de a kupola tetején is üvegre hasonlító plexi van. Két szoba mellett egy galériát is kialakítanak hamarosan, melyre lépcsőn lehet majd feljutni, egészen a kupoláig. 

– Két gyermekem van, Luca elsősorban a jurtán belül segít kreatív megoldásokat találni, Regő pedig inkább a külső munkákban, a kertépítésben segédkezik. Mindketten nagyon lelkesek, úgy gondolom, boldogan fogunk itt élni. Sokáig porcelánfestőként dolgoztam, ez a jurta nem más, mint a természet, az alkotás és a kreativitás találkozása. Téliesítjük is, cserépkályhával várjuk majd a hidegebb időket – tette hozzá Horváth Edina. 

A jurta hamarosan kész, de munka mindig akad a négy méter belmagasságú különleges otthonban.
Fotó: Rákóczy Ádám

A munkálatokat másfél éve kezdték, a tulajdonos szerint folyamatosan van mit tenni. Naponta rácsodálkozik, hogy milyen szép otthont lehet kialakítani távol a civilizációtól. Hamarosan a nyári konyha és a fürdő helye is meglesz. A bejáratnál sziklakert díszíti már a különleges otthont, amelyben mintegy húsz sziklakerti növény kapott helyet. 

– Saját műhelyt is szeretnék majd kialakítani, ahol dolgozhatok. A félköríves teraszról nem mindennapi látványban lehet részünk, csakúgy, mint akkor, ha esténként az égboltot, a csillagokat csodáljuk a jurta közepéből. A csend pedig fantasztikus, amikor csak a tücskök, a madarak hangja és a fák lombjainak susogása hallatszik. Messze van az utcafront, de pont ez volt a lényeg, vissza a természethez – zárta szavait Horváth Edina. 
 

A terasz előtt egy sziklakert is épült – mutatja Horváth Edina.
Fotó: Rákóczy Ádám

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában