Madárvédelem

2023.06.21. 21:13

Szerda legkedvesebb képei - A Csillag nevet és gyűrűt is kapott a peresztegi gólyafióka - videó, fotók

Peresztegen az Ady Endre utcai fészek kis lakója kapta a jelölőgyűrűt, amelyet nagy érdeklődés övezett.

Varga Henrietta

Minden év júniusának közepén a Magyar Madártani Egyesület munkatársai felkeresik a fehér gólyák fészkeit, hogy meggyűrűzzék a fiókákat.

Fotó: Szalay Károly

  • Nem mindennapi érdekességre kaptak meghívást Pereszteg lakói.
  • A település Ady Endre utcai gólyafészkében élő fióka kapott gyűrűt a Magyar Madártani Egyesületnek köszönhetően, akik minden év júniusának közepén felkeresik a fehér gólyák fészkeit.
  • A jelenlévők rövid előadást hallgathattak meg a fenséges állatokról, kérdéseket tehettek fel velük kapcsolatban, a gyűrűzést követően pedig nevet is adhattak a peresztegi gólyafiókának, aki a Csillag nevet kapta.

- Mivel idős korban már nehéz befogni az állatot a termete miatt, fióka korban jelöljük őket - kezdte Győrig Előd. A gyűrűzési program kettős célt szolgál. Egyrészt tudományos, hiszen ilyenkor a madarak egyedi azonosítása történik, fémgyűrűt, úgynevezett jelölőgyűrűt és egy kiegészítő színes gyűrűt is kapnak. Ez utóbbi lesz az, amit a későbbiekben távcsővel vagy fényképezőgéppel leolvashatunk és olyan kérdésekre kaphatunk választ, mint hogy meddig élnek, hova mennek telelni vagy visszajönnek e ugyan ahhoz a fészekhez.

A gyűrűk segítségével jobban megismerhető a faj, ha valami populációs szinten történik a gólyával lesznek információink, tudjuk hogyan segíthetünk nekik, hol érdemes beavatkozni - sorolta a szakember. - A gólyagyűrűzés másik célja a környezeti nevelés. Testközelbe hozzuk a fiókákat, közelebb hozzuk a természetet  a gyerekeknek, remélve azt, hogy ez után az élmény után a természethez való viszonyulásuk is pozitívabb lesz - zárta a beszélgetést. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában