100 felett élnek a régióban

2023.06.20. 10:51

Gyűrűt és nevet is kapott sok kisgólya Öttevényen - Fotók

Idén a Fertő környékén 12, a Tóközben 16 fészek lakóját gyűrűzik meg.

Gyurina Zsolt

Fotó: Rákóczy Ádám

Kedden a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szervezésében az E.ON Zrt. közreműködésével a Tóköz és Sopron vidékén tartottak gyűrűzéseket. A megszokott forgatókönyv szerint a két-három hetes fiókákat az E.ON emelőkosaras autójával a fészekhez felemelt MME-s szakértők látták el egyedi gyűrűkkel, amelyek alapján a szakemberek figyelemmel kísérhetik sorsukat. 

Hangos üdvrivalgás fogadta kedden délelőtt, amikor az E.On darus autójával lehozták fészkükből a három kisgólyát Öttevényen a szakemberek. Majdnem százan szorongtak az út szélén, a falu apraja-nagyja, köztük a helyi óvoda, iskola tanulói. Idén is látványos eseményen, a gyermekek bevonásával gyűrűzték meg a fehér gólyafiókákat. 

Mint Pitó Andor, a Magyar Madártani Egyesület helyi csoportjának titkárhelyettese elmondta, ezúttal a Fertő környékén 12, a Tóközben 16 fészek lakóját gyűrűzik meg. Már három éve a torkukból is vesznek mintát azért, hogy figyeljék a madárinfluenza terjedését. Jó hír, hogy ezúttal Győrben, a Sashegyi szeméttelepnél is letelepedett két gólya. Azt is megtudtuk, egy négy éve Győrszentivánon meggyűrűzött állatot legutóbb Dél-Olaszországnál figyeltek meg. 

Az idén az időjárás ideális a madaraknak, ugyanis az esős május idején még a tojásokon ültek a tojók, a csapadéknak köszönhetően pedig bőven van táplálék a kicsiknek. A fiókákat két gyűrűvel látták el, a bal lábukra fémeset, a jobbra egy kék műanyagot kaptak, amelyen messziről látható a H-betű, hazánk jele. 

A régióban élő gólyapárok száma változó, száz feletti, de a pontos szám majd csak a következő hetekben, az összegzések után derül ki. 

Öttevényen Bíró Anasztázia helyi lakos Gintli Gabriellával és annak fiával, Fajkusz Balázzsal figyelte a gyűrűzést. Mint elmondták, minden évben nagyon várják a madarakat, üde színfoltjai a falunak. A gyermekeket teljesen elbűvölték a szárnyasok, egyikük, az első osztályba járó Nagy Boglárka Léna elmondta, napok óta várta az eseményt. Végül az öttevényi gólyák a gyermekektől a Felhő, Csőrike és a Guszti nevet kapták, így vették őket lajstromba a szakemberek.

A rábaközi Szanyról kijelenthető, hogy talán az ország gólyafővárosa, de az biztos, hogy a Dunántúlon kiemelkedő a faluban otthonra lelt madarak száma. Az utcán egymást érik a fészkek, Szombaton gólyafesztivált rendeznek a faluban, ennek keretében újabb 11 helyen gyűrűzik majd meg a gólyákat a településen, illetve reggel 9-kor Rábaszentandráson kezdenek a darus géppel. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában