Hazánk Mézkirálynője

2023.06.01. 19:38

Mézkirálynő érkezett a győri oviba - sok-sok fotó

A méhekkel és a méhészettel ismerkedhettek meg a Ménfőcsanaki Óvoda-Gyirmóti Tagóvodájának kis növendékei. Magyarország Mézkirálynője Mohácsi Klaudia látogatott el a gyerekekhez, hogy a méhek fontosságáról meséljen a kicsiknek.

Dániel Viktória

A méhek életéről tanultak az óvodások a Mézkirálynőtől. Fotó: Rákóczy Ádám

Ménfőcsanaki Óvoda-Gyirmóti Tagóvodájában mindenki találkozott már méhecskével, az is kiderült, hogy a mézet is szeretik a gyerkőcök, sőt méhekről szóló dallal is készültek a látogatónak. Mohácsi Klaudia méhész, mézkirálynő pedig mesés formában tanította meg a kicsiknek, hogyan élnek a méhek, miből készül a méz és miért jó, ha rendszeresen fogyasztjuk.

– 2022-ban választottak meg Mézkirálynőnek és szerettem volna valami maradandót tenni. Az ország zöld óvodáiba látogatok el, ahol a méhkaptár felépítéséről és a méhek életéről mesélek a kicsiknek. Szerencsére sok támogatója van az elképzelésnek, így hoztunk kóstolóba mézet és mindenki kap egy-egy csomag virágmagot is, melyet otthon elültethet vagy akár a határban is szétszórhat ezzel élelmet biztosítva a méheknek – mondta el Mohácsi Klaudia.

– A gyerekek nagyon nyitottak 99 százalékuk szereti a mézet, és zöld ovi révén a nevelőktől is hallottak már a méhek fontosságáról. Hoztunk egy fából készült kaptárt is, amit kidíszíthetnek a kicsik és játszhatnak is vele, emellett egy méhész sapkát és méhész kesztyűket is hagyunk itt, hogy a mindennapi játékaik során is feleleveníthessék a ma hallottakat.

Mohácsi Klaudia kiemelte régen sokkalta inkább a mindennapi táplálkozásunk része volt a méz, mint ma. Ugyanakkor az étkezés mellett sok egyéb felhasználási módja is van, így jobb lenne a mézre mint jótékony hatású termékre tekinteni.

– A legfontosabb célom, hogy a gyerekeknek megtanítsam, hogy a méz nem virágporból, hanem nektárból készül. A felnőtteket pedig szeretném arra ösztönözni, hogy a mézet közvetlenül a méhésztől vásárolják, mivel ezzel a saját környezetüket is támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában