kisalfold.hu videó

2023.06.17. 19:17

Lányokat, asszonyokat falaztak a dunaszigeti Mórvető fesztiválon - fotók, videó

Szombaton felelevenítették a mórvetés évszázados hagyományát Dunaszigeten. A Mórvető fesztiválon még asszonyt is falaztak.

Mészely Réka

Fotó: Kerekes István

A Mórvető fesztivál helyszíne pénteken és szombaton a dunaszigeti szabadidőpark volt.

– Az ezernyolcszázas évek közepén kezdtek el itt anyagtéglákat gyártani és utoljára 1992-ben készítettek. Ennek a hagyományát igyekszünk bemutatni a Mórvető fesztiválon, immár nyolcadik éve – kezdte beszélgetésünket Baranyai László főszervező, aki még maga is gyakorolta a mesterséget a nyolcvanas években.

– A mórvetés több folyamatból áll, legalább 12-15 ember szükséges hozzá. Egy ház építéséhez legalább 27 ezer tégla szükséges, de akár egyszerre 35 ezret is vetettek. Jellemzően több család fogott össze a munkálatokban, s a faluban akár négy-öt helyen is készülhettek párhuzamosan – mutatott rá az egyébként építőipari vállalkozó dunaszigeti alpolgármester.

És hogy melyek is a folyamatok, azt az érdeklődők megtudhatták most Dunaszigeten, hiszen dogozott a mórvető gép is, és sok-sok archív fotót is kiállítottak.

Az eseményen látványos programelem volt a hat csapat versengése, akik akadályversenyen, talicskával szlalomozásban, sörivásban, sőt még asszony falazásban is összemérték gyorsaságukat.

Winkler Károly, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke, Horváth Géza, a Győri SzC Hunyadi Mátyás Technikum szakmai igazgatóhelyettese és Sántha Tibor oktató értékelte szakmai szemmel a produkciókat. Azt figyelték, mennyire magas, egyenes, tiszta és kifugázott a fal. A megmérettetésen cégek, a Hunyadi-iskola tanulói és a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók versengtek, és az utóbbiak győzelmével zárultak a próbák.

A fesztiválon fellépett pénteken az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes, Kovács Kati, szombaton a Kőszegi Fúvósok, délután 4 órától Szikra Laci, a Pacsirták, az Apostol lépett színpadra, s a rendezvényt retro disco zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában