Fontos a mértékletes táplálkozás

2023.06.06. 20:10

Egy bécsi kutatás alapján nagyobb valószínűséggel lesz depressziós, aki elhízott

A Bécsi Orvosi Egyetem legújabb tanulmánya szerint nagyobb eséllyel alakul ki pszichés zavar azoknál, akik elhízottak. Különösen igaz ez a nőkre, míg az életkor nem befolyásoló tényező. A tanulmány eredményei alapján az elhízott embereket érdemes pszichiátriai betegségekre is vizsgálni, hogy időben segítséget kapjanak.

kisalfold.hu

A Bécsi Orvosi Egyetem kampusza és az AKH.

Fotó: MedUni Wien / AKH Wien / Houdek

Depresszió, nikotinfüggőség, szorongás, evészavar és személyiségzavar – főleg ezek a pszichés zavarok alakultak ki nagyobb valószínűséggel azoknál, akiket korábban elhízással diagnosztizáltak. Ez derült ki többek között a Bécsi Orvosi Egyetem és a Complexity Science Hub Vienna közös tanulmányából, amelyben arra keresték a választ, hogy milyen kísérőbetegségei lehetnek az elhízásnak, és van-e statisztikailag releváns különbség az előfordulásukban a két nem között. 

A kutatócsoport ehhez az összes 1997 és 2014 közötti osztrák kórházi tartózkodás adatát feldolgozta. Az adatokból kiderült, hogy az elhízásról szóló diagnózis minden korcsoportban jelentősen megnövelte a különböző pszichés zavarok megjelenésének valószínűségét - írta közleményében a Bécs Város, Nemzetközi Irodák – Budapest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában