Környező településekről is gyűjtene

2023.06.26. 12:34

Az öreg gyümölcsfákat menti a tényői erdész

A tényői erdész, Burkali Gergely elhatározta, hogy összegyűjti a már-már elfeledett hazai gyümölcsfajtákat. Most a sokorópátkaiakat szólította meg egy levélben.

kisalfold.hu

Gergelyről már írtunk portálunkon. Az erdész elhivatottságból kezdett el foglalkozni településének elfeledett gyümölcshagyatékával pórszombati Kovács Gyula, a Tündérkertek megteremtőjének példája nyomán. Kutatása főként a régi körte és almafajtákra irányult. Az eredmény még saját magát is meglepte: csak körtéből 60 különböző fajtát sikerült lajstromba vennie. Eredményeit közzétette Facebook oldalán és kérte a település lakóit, ültessenek udvarukba ezekből az értékes fajtákból. A szakember azt is szorgalmazta, hogy hozzanak létre egy génbankot az ősi gyümölcsfák megmentésére. A mozgalomhoz a felpéciek azonnal csatlakoztak. Tájházuk munkatársa, Géber József felajánlott egy több hektáros területet a Nagy Sokorói Tündérkert megalakulásához.

Az őshonos fafajták megmaradása és újbóli elterjesztése a mi felelősségünk - hangsúlyozta Burkali Gergely.

Burkali Gergely a környező településeket is szeretné bevonni a munkába, a régi gyümölcsfajták felkutatásába. – A tavaszi fagy okán továbbra is a körték és almák jöhetnek számításba. Ennek a munkának a fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Ezeknek a ritka példányoknak a zöme már igen öreg, törődött. Elmúlásukkal értékes tájfajták, fajtaváltozatok tűnhetnek el, melyek addig a Sokoró páratlan gazdagságú ősi gyümölcshagyatékát gyarapították. Ezek az értékes gyümölcsű fajok másutt nem biztos, hogy fellelhetők. Kertészetekben megvásárolni lehetetlen, hiszen ezeket a fákat a régiek őrizték meg nekünk évszázadokon keresztül, s ezeknek a kincseknek jelen örökösei mi vagyunk. Megmaradásuk és újbóli elterjesztésük a mi felelősségünk, s bne felejtsük el, hogy ezek a fajták permetezés, metszés és az állandó pátyolgatás mellőzésével ajándékoznak meg minket mennyiségi, egészséges gyümölccsel. – érvel Gergely, aki azt kéri, hogy jelezzék neki, ha tudomásuk van egy-egy ilyen matuzsálemről. Cserében szívesen szaporít róla. 

(Facebook: Sokoru tündérkertjei, Email: [email protected].)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában