Megfelelő vízminőség

2023.06.24. 08:48

A soproni Tómalomtól a győri Aranypartig - Strandok a szabadban Győr-Moson-Sopronban - sok-sok fotó

A héten berobbant a nyári kánikula, ismét megteltek a szabadstrandok, napról napra egyre többen hűsölnek a vármegyei vizekben. Idén is tizenegy kijelölt természetes fürdőhely várja a népegészségügy engedélyével a strandolókat.

Simon Roberta

A régióból érkeztek táborba Győrbe a fiatalok. Az edzés után az Aranypart II-n csobbantak a júniusi kánikulában. Fotó: Csapó Balázs

Nemcsak az időjárás napsütéses, a hőmérséklet is 30 fok fölé kúszott a napokban. Így már minden adott volt ahhoz, hogy a Kisalföldön élők a szabadban és a vízpartokon hűsöljenek a forróságban. A jó időt sokan ki is használták, volt, aki az egész napját az Aranyparton töltötte Győrben. De akadtak olyanok is, akik munka után pihentek és frissültek fel a győri szabadstrandok egyikén. – A víz egy kicsit hűvös, de azért megmártóztunk benne. Idén most először jöttünk le a partra – mondta el lapunknak Boda Bernadett, aki kisfiával és párjával látogatott ki az Aranypart I-re.

A fürdőzők biztonságáért és a hely tisztaságáért idén is több vízi felügyelő diák felel műszakokba osztva az Aranypart I. és II-n. A Mosoni-Duna a hét elején 20–21 fokos volt, míg a Holt-Duna a 22–23 fokot is elérte. A megkérdezett fürdőzők vegyesen nyilatkoztak, néhányuknak ez a hőmérséklet már kellemes volt a nyári kánikulában, de akadtak, akiknek még hideg volt, és csak megmártóztak, hogy lehűtsék magukat a melegben. 

Az ikrényi strandra is ellátogattunk a csütörtöki hőségben. – Idén később, körülbelül egy hete érkezett az igazi nyári strandidő, így mi is később nyitottunk a megszokottnál. A víz már 25 fokos, a jegyárakat tavaly augusztus óta nem emeltük – fejtette ki Kovács Judit üzemeltető. – Újdonságnak számít, hogy megnyitott a pizzériánk a part mentén, illetve lángost is árulunk vendégeink kérésére. Tavaly avattuk fel a vízparti kávézópavilont, amit szintén sokan szeretnek. Jövő héten már a Wibit vízi élményparkunk is üzemelni fog, emellett strandröplabdázásra, lábteniszre és kosárlabdázásra is lehetőség van – emelte ki. 

A Győr közelében található ikrényi tófürdőt azért is szeretik sokan, mert a vízi sportok szerelmesei kiélhetik a szenvedélyüket. – A természetes vizek kedvelői mellett rengetegen érkeznek hozzánk a wakeboardozási lehetőség miatt, hiszen itt felszerelést is tudnak bérelni – tette hozzá Kovács Judit. 

Idén 11 kijelölt természetes fürdőhelyen lehet strandolni Győr-Moson-Sopronban: Babóton a Poseidon Camp strandfürdőben, Dunaszigeten a Zátonyi szabadstrandon, Győr-Gyirmóton az Achilles strandon, Győrben még az Aranypart I. és az Aranypart II. szabadstrandokon, Halásziban szintén a helyi szabadstrandon, Ikrényben a strandfürdőn, Mosonmagyar­óváron az Itató szabadstrandon és a mosoni szabadstrandon, valamint a Báger-tó szabadstrandján, Sopronban pedig a Tómalom fürdőben. 

Az eddigi vizsgálatok alapján valamennyi fürdővíz minősége megfelelő

A kormányhivatal a szezon során közegészségügyi szempontból ellenőriz minden kijelölt fürdőhelyet, amelyről az üzemeltetőnek kell gondoskodnia. 

– A nem kijelölt strandolóhelyeken a fürdőzés nem javasolt, mivel a víz minőségét nem ellenőrzik, a higiénés feltételek pedig nem minden esetben ideá­lisak – hívja fel a figyelmet a vármegyei kormányhivatal. 

A szabadtéri fürdőzés sem veszélytelen. Felhevült testtel nem szabad a vízbe ugrani, óvni kell a bőrünket az UV-sugárzástól, fontos a folyadékpótlás, és a papucs sem árt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában