Végtelen ölelés és puszi

2023.05.07. 07:21

Meglepetések anyák napján – A gyermekek is boldognak szeretnék látni szüleiket

Az édesanyákat köszöntjük május első vasárnapján. A gyerekek már napok óta lázasan készülődtek az oviban, iskolában. Csak titokban, hogy anyának meglepetés legyen a saját kezűleg készített ajándék, a megtanult vers, ének. Mert mi lehet szebb egy édesanyának, mint gyermeke ölelése, mosolya, szeretettel készült keze munkája? Arról szól ez a nap, hogy a gyerekek boldognak lássák az anyukájukat. Erről beszélgettünk két, többgyermekes édesanyával.

Barki Andrea

Kristóf (14), Áron (12), Beni (11), Anna (9) és a hét hónapos Mirijam sok boldogságot okoz édesanyjuknak, Orosz Panninak.

Fotó: Rákóczy Ádám

– Ez az ünnepnap számomra elsősorban az én édesanyám megünneplését jelenti. A vasárnapot általában együtt töltjük és a gyerekek közösen köszöntenek bennünket. Áldást énekelnek, verset mondanak és virágot kapunk tőlük – árulta el a Győrújbaráton élő ötgyermekes anyuka, Kovács-Orosz Anna, vagy ahogy mindenki ismeri, Panni. 

Tudatosan éljük meg a szeretetet 

– Én boldog vagyok – jelentette ki sugárzó arccal lapunknak Kovács-Orosz Anna, Panni. – Sokszor természetesnek vesszük az ölelést, a puszit, a bizalmat, amivel a gyerekek felénk fordulnak, de olyan jó érzés, ha az ember tudatosítja magában és ezt tudatosabban éli meg, mert még boldogabb tud lenni. A férjem ötgyerekes családban nőtt fel, mi hárman vagyunk testvérek. Az öt gyerek Isten áldása, így hozta a sors – szögezte le látogatásunkkor a háziasszony. – Az egymásra figyelés, a közösségben való létezés könnyebb, ha nagycsaládból jön az ember, hiszen kicsi kortól otthon is megtapasztaljuk, nem csak a saját igényeink szerint alakul az élet. Nem unalmasak a mindennapok öt gyerekkel, nehéz megszervezni a feladatokat, hiszen négy már iskolás és nem is egy intézménybe járnak. Megpróbáljuk azért mindegyikük egyéni igényét is maximálisan figyelembe venni. Nagyon elfogadók, megértik, ha a másikukat kell programra vinni – árulta el az édesanya. 

Azt beszéltük meg, hogy boldog leszel 

Panni nincs könnyű helyzetben, mert három gyermeke sajátos nevelési igényű. Édesanyaként megtapasztalta, milyen nehézséggel jár oktatási intézményt, programokat találni, a gyerekeket elfogadtatni, ezért létrehozta a Pamacs Egyesületet, amellyel sorstársainak szeretne segíteni. 

– A szülők általában nem kapnak megfelelő segítséget ahhoz, hogy SNI-s gyerekeket neveljenek, pedig sokszor lenne szükségük tanácsra. Olyan lehetőségeket szervezünk, ahol a szülők is megoszthatják tapasztalataikat és egyúttal feltöltődhetnek. Különféle programokra várjuk a családokat, ahol a szülőknek nem kell magyarázkodniuk, hogy a gyerekük miért viselkedik másként, egy kellemes, elfogadó közegben mindannyian jobban érzik magukat – indokolta erőfeszítései szükségességét Panni, aki arról is mesélt, hogy nemrégen Pápai Ildikó „Azt beszéltük meg, hogy boldog leszel” című könyvét mutatták be. A mondat az ő autista fiának a szájából hangzott el. 

– Azóta szállóigeként használjuk – mondja. – Sokan nem is gondolnak arra, hogy a gyerek is boldognak szeretné látni a szüleit ugyanúgy, ahogy a szülő próbálja boldognak tudni csemetéjét. Most anyák napja körül ez az üzenet felerősödik, hiszen arról szól, hogy a gyerekek boldognak lássák az anyukájukat ezen a napon. 

Azt beszéltük meg, hogy boldog leszel! – ezt üzenjük a többi anyukának is. Legyenek nyitottak arra, amit a gyerekektől anyák napján, de a hétköznapokon is kap az ember! – tanácsolta Panni. 

Gréta, Gertrúd és Titanilla is készül ajándékkal édesanyjuknak, Orbán Laurának. 
Fotó: Rákóczy Ádám

Szép és nehéz 

– Én szeretem a legjobban! – előzte meg egy hajszállal a válasszal testvéreit a tizenhárom éves Gréta a nyolcéves Titanillát és a hatéves Gertrúdot arra a kérdésre, ki szereti a legjobban az édesanyjukat, Orbán Laurát. A Ménfőcsanakon élő család kedvenc időtöltése, hogy együtt vannak. Szeretnek filmet nézni, kirándulni. 

– Hogy milyen az élet három gyerekkel? Szép és nehéz anyának lenni – válaszolta elérzékenyülve Laura a három gyönyörű kislányra nézve. – Nehéz megteremteni az ideális körülményeket, hogy minden meglegyen, de a szeretet és az összetartozás a legfontosabb a családban. Néha van ellentét a testvérek között, de megnyugtató, hogy ha valamelyik nincs jó passzban, a többiek ott vannak mellette. Jó volt hallani, amikor azt mondta az egyik: „úgy örülök, hogy vagytok nekem, mert van, akit szeressek”. Szóval jó anyukának lenni – szögezte le az édesanya. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában