Vadvilág a kertek alatt

2023.05.24. 00:05

Lezárult a Soproni Nyugdíjasegyetem tavaszi szemesztere

Jószomszédi viszony, avagy vadvilág a kertek alatt címmel a vadfajok lakott területeken való megjelenéséről tartott előadást dr. Tari Tamás a Soproni Nyugdíjasegyetem szemeszterzáró rendezvényén. A legszorgalmasabb hallgatók között ajándékokat sorsoltunk ki.

Bódvai Ildikó

Fotó: Szalay Károly

Dr. Tari Tamás, a Soproni Egyetem Vadgazdálkodási és Vadbiológiai Intézetének egyetemi adjunktusa igen aktuális témát hozott a nyugdíjasegyetem hallgatósága elé. A vadak mind gyakrabban bemerészkednek az emberi környezetbe, károkat és bosszúságot okozva a városi lakosságnak. Az előadás arról szólt, hogy miért teszik ezt, hogyan lehet védekezni ellenük, illetve együtt élni velük.

A város kifejezetten jó élettér néhány állatfaj számára. A bemerészkedőknek három csoportját különíthetjük el. A generalisták a rendelkezésre álló búvóhelyek és táplálékforrások széles spektrumát képesek hasznosítani. A specialisták olyan forrásokhoz kötődnek, amelyek könnyen és nagy mennyiségben hozzáférhetőek a lakott területen. A harmadik csoportba a toleránsak, az emberi jelenlétet jól tűrő fajok tartoznak.

A leggyakrabban konfliktust okozó fajok: a galamb, a varjú, a nyest, a róka és a vaddisznó. Azért merészkednek be akár a belvárosba is, mert könnyen találnak természetes táplálékot, vizet. Szívesen fogyasztják a parkokban található fák terméseit és az eldobált ételmaradékot, sokan etetik őket, pedig ez nem kívánatos. A kommunális hulladéklerakók is vonzzák a galambokat, sirályokat. A bőséges táplálék mellett ezek a madarak búvó és fészkelőhelyet is könnyen találnak maguknak a fák lombjain, vagy az épületek párkányain. Jelenleg a galambok okozzák a legtöbb konfliktust világszerte. Alkalmazkodnak a városi környezethez, ezzel egészségügyi problémákat okoznak, az építészeti értékeket károsítanak, fészkelésükkel, ürülékükkel szennyeződéseket okoznak.

A ragadozók közül a nyestet és a rókát kell megemlíteni, közülük a nyest a gyakoribb és kellemetlenebb vendég a házak között. Elrágják az autók kábeleit, befészkelik magukat a padlásra, kamrákba, bárhová, ahol táplálékot találnak. Sokszor a házi kedvencnek kitett ételt dézsmálják meg, ezért fontos, hogy éjszakára ne hagyjuk kint a kutya, vagy cicakaját, mert azzal a nyestet, rókát is a kertünkbe szoktatjuk. A róka ráadásul ürülékével, vizeletével betegséget is terjeszthet. Ellenük befogással, vagy nyestriasztó spray-vel lehet védekezni.

A vaddisznó által okozott károk közül a kertek feltúrása, a kukák rongálása a leggyakoribb. Megjelenésük főbb okai: az ingatlanok, közterületek, elhagyott kertek nyújtotta táplálék- és búvóhelykínálat, a kerítések hiánya. Ellenük masszívabb kerítéssel, befogással, elejtéssel védekezhetünk.

Szlup Ilona Nemeskérről érkezett a nyugdíjasegyetemi előadásra. Nagyon tetszett neki, mert olyan problémáról hallhatott, amivel ő is találkozott. Ilona valamennyi előadáson részt vett, így Horváth Kéri Rita, Varga Pálné, Szántó Imréné, Varga Lászlóné, Soós Józsefné, Nagy Béla és Orbán Istvánné mellett a szerencsés nyertesek egyike lehetett. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában