kisalfold.hu podcast

2023.05.23. 06:15

Élet sclerosis multiplex-el - Horváthné Ráb Orsolya nehéz diagnózis után építette újra magát

Horváthné Ráb Orsolya nehéz diagnózis után építette újra magát, ma pedig már másoknak is reményt szeretne adni.

Bella Violetta

Horváthné Ráb Orsolya és Bella Violetta újságíró - Fotó: Rákóczy Ádám

Van esély!

Azt mondták neki, kerekesszékre számoljon, most húsz évvel később nordic-walkinggal gyűjt adományt egy hajléktalanokat segítő alapítványnak. Azt tanácsolták, ne szüljön, most három gyermek édesanyja. Horváthné Ráb Orsolya élete a sclerosis multiplex diagnózis után gyökereset fordult, és időbe telt amíg megtalálta a kapaszkodóit. Eddig nem nagyon beszélt az életéről, ma viszont már meggyőződéssel mondja, hogy van esély.

Hallgassa meg!

Első tünetként szédült és kettőslátása lett, ezért fordult orvoshoz.

Akkor még csak egy 27 éves, szingli frissdiplomás voltam, aki nagyon élte a világát. És akkor szembejött a valóság, hogy ez gyógyíthatatlan. Riasztó volt. Akkor úgy tűnt, nincsenek esélyeim. Ezt mondják az ezerarcú betegségnek, szerencsére nem minden tünetet ismerek.

Azt mondták neki progresszív betegség, hamarosan elveszíti a képességei javát. Ennek ellenére ma már nagyon hálás annak az orvosnak, aki ezzel szembesítette.

Horváthné Ráb Orsolya - Fotó: Rákóczy Ádám

– De hát még csak most kezdődött az életem, még nincsenek gyerekeim, most akartam még párt keresni. Nem sokáig dagonyáztam a „szegény én” játszmában. Akkor úgy éreztem, hogy az orvostudománynak még nincs válasza, ezért alternatív megoldásokat kell keresnem.

Az orvostudomány akkori állása szerint mind a szervezet tápanyag ellátása, mind az idegeskedés elkerülése miatt ellenjavallták a gyermekvállalást. Horváthné Ráb Orsolya szerint talán ezt azóta nem csak az ő személyes élete, de a tudomány is megkérdőjelezte.

Családjára nem támaszkodhatott, de katolikus közösségbe járt, így a hitébe kapaszkodott.

Akkor volt először olyan érzésem, hogy én nem vagyok egyedül.

Orsolya elkezdett egy természetgyógyász képzést, de azóta sem áll meg az önfejlesztésben. Magát lobbanékony személyiségnek mondja, és a SM elleni küzdelemben kulcs a stresszmentesség. Ezért eszközöket keresett: agykontrollban, keleti módszerekben, jógában. Azt mondja nem hagyta, hogy ez konfliktusba kerüljön a hitével.

– Nagyon erősen hiszek, engem nem lehet eltántorítani holmi jógával, reflexológiával. Azt mondogattam magamnak, hogy ha erős a hitem, akkor én ezeket csak fizikai állapotjavításra használom. Mert tudni akarom, hogy tudok egészségesen tovább élni.

Maga sem tudja hány módszert, nézőpontot próbált és tanult ki. Képzett érzelmi intelligencia fejlesztő, személyiségfejlesztő, coach, HR tanácsadó, így most másoknak segít megtalálni az erőforrásaikat, fejlődni, felkészülni állásinterjúkra, életük kihívásaira. Próbálja terjeszteni, amit megtapasztalt: hogy van esély. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában